Marea Britanie este pe cale sa fie amendata cu 400 de miloane de dolari de Uniunea Europeana pentru ca are una dintre cele mai poluate capitale din Europa, relateaza CNN.
Pentru a evita amenda, primarul londonez Boris Johnson s-a gandit sa experimenteze o noua metoda de diminuare a poluarii pe doua dintre cele mai aglomerate strazi ale orasului.
Experimentul va dura sase luni si consta in pulverizarea unei solutii menite sa tina praful lipit de sosele, pentru a limita poluarea aerului. Solutia contine acetat de magneziu si calciu si „ar putea sa ajute la incadrarea calitatii aerului din oras in standardele legale europene”, au declarat reprezentanti ai regiei de transport londoneze.
Solutia va fi aplicata de cateva ori pe saptamana in doua zone foarte aglomerate din oras cu ajutorul unui camion modificat pentru a putea pulveriza substanta respectiva. Costurile intregii operatiuni se ridica la 480.000 de dolari.
Regia de transport londoneza estimeaza ca poluarea va fi redusa cu 10-20% in zonele tratate cu solutia anti-praf. Bilantul acestei actiuni va fi publicat in toamna anului viitor.
Solutie de moment
Exista insa si oameni sceptici cu privire la planul primarului de a reduce poluarea din Londra.
„Aceasta nu este o solutie pe termen lung, pentru ca nu se elimina sursa prafului. Primarul Johnson a tintit doar doua locuri in care exista cele mai mari probleme, pentru ca spera sa evite mai ieftin amenzile de 400 de milioane de dolari de la Uniunea Europeana”, sustine fondatorul organizatiei Campania pentru Aer Curat in Londra, Simon Birkett.
Birkett se refera la amenda pe care risca sa o ia Marea Britanie de la Uniunea Europeana in cazul in care calitatea aerului nu se incadreaza in standardele impuse la nivel comunitar.
La inceputul acestui an, Marea Britanie a primit un avertisment de la UE pentru depasirea limitei de poluare.
Inca de cand a fost ales in functie, in 2008, primarul Londrei a incercat sa implementeze diferite masuri pentru a imbunatati calitatea aerului. Au fost deschise centre de inchiriere de biciclete, a fost schitat un plan de popularizare a masinilor electrice si de introducere in circuit a autobuzelor hibrid, care polueaza cu 40% mai putin decat cele normale.
Potrivit lui Simon Birkett, peste 50.000 de oameni mor anual in Marea Britanie din cauza poluarii aerului.
La nivel global, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca doua milioane de oameni mor anual din cauza aerului poluat. Jumatate dintre acestia locuiesc la oras.
Institutul Blacksmith din Statele Unite, care se ocupa cu studiul problemelor cauzate de poluare in lume a inclus calitatea slaba a aerului in mediul urban intr-un top 10 al celor mai grave probleme de poluare, realizat in 2008.