Solicitarile pentru dezvoltarea de parcuri eoliene in Romania ating, pana in prezent, o capacitate totala de 16.000 de Megawati, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, la un seminar pe tema energiilor neconventionale, informeaza Agerpres.
‘Solicitarile pentru dezvoltarea parcurilor eoliene ating o capacitate de 16.000 de Megawati, la ora actuala, insa, dintre acestea, numai solicitarile pentru o capacitate totala de 500 – 600 de Megawati au obtinut aviz tehnic de racordare. In sistemul actual poate fi injectata o capacitate de numai 3.000 de Megawati.
In Galati exista cereri pentru o capacitate de 1.400 de Megawati, iar capacitatea retelei este cuprinsa intre 100 si 150 de Megawati. In aceste conditii, multi investitori vor fi nevoiti sa isi construiasca singuri linia de transport pentru a fi injectata energia in retea’, a afirmat Petru Lificiu. Puterea potentiala de energie eoliana in Romania se ridica la 14.000 – 15.000 de Megawati, dublu decat puterea in functiune, a adaugat presedintele ANRE.
‘Ministerul Economiei va incheia parteneriate cu Transelectrica si societatile de distributie din zona Dobrogei, deoarece in acesta zona exista cel mai ridicat potential de utilizare a energiei eoliene, insa exista probleme in ceea ce priveste transportul si distributia acesteia. De asemenea, ministerul va aplica o serie de masuri stimulative pentru microcentralele de mica si foarte mica putere’, a afirmat Florin Marza, consilier pe probleme energetice al ministrului Economiei, Adriean Videanu.
Potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, in Romania exista, la nivel de intentie, disponibilitatea din partea investitorilor pentru a construi centrale eoliene a caror capacitate totala ar atinge 12.000 Megawati. ‘Criza economica actuala a determinat o scadere a consumului energetic cu zece la suta in primele trei luni ale acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
In luna aprilie, scaderea a fost de 15 la suta. Aceasta scadere s-a manifestat, in principal, in industrie, unele companii mari fiind nevoite sa reduca activitatea cu aproape 50 la suta. Astfel, consumul din acest an poate fi comparat cu cel din 2002, motiv pentru care vor trebui luate masuri deosebite pentru sustinerea industriei’, a adaugat Tudor Serban.