SLOW FOOD – TERRA MADRE: Manifestul Schimbarilor Climatice si Hranei

Comisia Internationala privind Viitorul Hranei si Agriculturii si Slow Food International au prezentat la Torino, in cadrul reuniunii Terra Madre, documentul redactat de Vandana Shiva si intitulat Manifestul Schimbarilor Climatice si Securitatii Alimentare, transmite corespondentul Green Report, Raul Cazan, la Torino.

Activista Vandana Shiva a prezentat principiile manifestului. Ceea ce documentul subliniaza inca de la inceput este legatura stransa dintre schimbarile climatice si agricultura, contributia la incalzirea globala si vulnerabilitatea sistemului de productie agricola industrializata, dar si solutiile potentiale pe care le ofera adaptarea productiei agricole ecologice si organice la noile provocari ale pietei globale.

Conform opiniei lui Shiva, peste 35% din criza schimbarilor climatice provine din agricultura. In acelasi timp, 35% din solutia luptei impotriva incalzirii globale sta tot in productia agricola si a hranei in general. Aceasta compoenta vitala este de cele mai multe ori subevaluata in analizele si discutiile privind lupta impotriva schimbarilor climatice.

„Condamn Protocolul de la Kyoto pentru ca creat o piata a emisiilor prin alocari care nu fac decat sa privatizeze atmosfera, iar atmosfera este un bun comun al intregii planete. Principiul ’poluatorul plateste’ a devenit ’poluatorul se imbogateste’”, arata Shiva. In momentul de fata, tot ceea ce se intampla este un outsourcing al emisiilor, adica marile companii occidentale isi vor „transfera” dreptul de a polua in marile industrii din tarile in curs de dezvoltare precum India si China.

Industria ingineriilor genetice promite ca va crea seminte care rezista la schimbarile climatice, insa nu face decat sa pirateze seminte deja existente in natura sau in culturile traditionale. „Intai cauzeaza schimbarile climatice, apoi te forteaza sa le cumperi semintele rezistente”, adauga Shiva.

In ce priveste biocombustibilii, Shiva ii dezavueaza ca fiind doar generatori de insecuritate alimentara, iar nu o solutie la incalzirea globala.

Mai mult, ecoactivista va propune noi metode de a masura cresterea economica, cu criterii care sa ia in considerare si securitatea alimentara si salvgardarea biodiversitatii.

Metodele de conservare a mediului se afla deja in cultura traditionala a fermierilor si in practicile agricole virtuoase ale taranilor si populatiilor indigene, sustin Vandana Shiva si Carlo Petrini, presedintele Slow Food International.

„Stiinta va trebui sa dialogheze cu cunoasterea traditionala, iar docentii trebuie sa aiba umilinta de a vorbi de la egal la egal cu taranii”, spune Petrini. „Ma intreb, o taranca indianca ce poate doar cu ajutorul simtului tactil sa diferentieze intre 600 de tipuri de seminte e inferioara unui profesor de la Harvard? Nu cred. Poate chiar dimpotriva”, a mai spus acesta.

spot_img

Ultimele știri