Situatia de la Napoli, in presa de azi

Cronica Romana: Napoli, un episod dramatic in lupta pentru reciclarea deseurilor

Luptele de strada, izbucnite la sfarsitul saptamanii trecute in periferiile sudice ale orasului Napoli, au impus masuri de forta, dupa ce doi demonstranti radicali au fost raniti in confruntarile de sambata cu Politia. Ieri, premierul Romano Prodi a dispus interventia armatei pentru incinerarea muntilor de gunoaie.
Groapa de gunoi de la Pianura, pe care autoritatile locale amana sa o redeschida, ar trebui sa inghita circa 10000 tone de deseuri.

Localnicii din suburbiile napolitane au iesit in strada la inceput de an, si au luat pe cont propriu dezamorsarea acestei adevarate "bombe ecologice", procedand individual la arderea mormanelor de gunoaie. Exact acesta este riscul major pentru santate, prin emisiile de dioxina degajate in atmosfera. Autoritatile locale au luat deczia de a amana deschiderea scolilor luni, in acest climat otravit.

In fiecare an, in Uniunea Europeana se produc 1,300 miliarde de tone de gunoaie, cifra fiind in crestere constanta, direct proportional cu cresterea economica a "Europei celor 27". Numai distrugerea gunoaielor periculoase si municipale costa UE 75 de miliarde de euro pe an. Aceasta inseamna ca industria eliminarii gunoaielor aduce deja castiguri extrem de mari, si ele ar urma sa creasca considerabil in urmatorii ani. Potrivit unui studiu elaborat de societatea de consultanta financiara britanica Frost & Sullivan, piata europeana a eliminarii si reciclarii gunoaielor inregistreaza incasari de 100 de miliarde de euro anual.

’’Directivele privind eliminarea gunoaielor si volumul acestora in crestere constanta considerabila determina numeroase tari europene sa isi revizuiasca strategiile de gestionare a gunoaielor si sa dezvolte strategii eficiente din punct de vedere al costurilor si solutiilor durabile’’, a explicat John Raspin, directorul departamentelor Energie si Mediu de la Frost & Sullivan.

Aceasta inseamna ca intreaga Europa merge spre depasirea etapei gropilor de gunoi ca principal mijloc de eliminare a gunoaielor, punandu-se un accent mult mai mare pe reciclare si incinerare. In mai multe tari europene, in gropile de gunoi sunt aruncate numai reziduurile rezultate in urma incinerarii gunoaielor, exemplul clasic din acest punct de vedere fiind Germania.

Sursa de energie

In interiorul bogatei piete de eliminare a gunoaielor, sectorul care pare destinat sa inregistreze cea mai mare dezvoltare in urmatorii ani este cel al recuperarii energetice a gunoaielor. Practic este vorba de realizarea asa-numitelor "termovalorizatoare", instalatii capabile sa transforme gunoaiele solide urbane in energie electrica si termica. In prezent, peste 350 de termovalorizatoare din Europa proceseaza circa 40 de milioane de tone de gunoaie solide urbane pe an. Sunt cifre destinate sa creasca in urmatorii ani, ca efect al Directivei UE care reglementeaza gropile de gunoi. Se prevede ca in Europa vor fi instalate, pana in 2012, peste 100 de noi astfel de linii. In intreaga Europa se vehiculeaza, deocamdata neoficial, un volum de investitii de 1,8 miliarde dolari, si 2,7 miliarde in urmatorii patru ani, numai pentru sectorul "waste-to energy" (recuperarea energiei din gunoaie, n.r.)

Tarile cele mai active pe acest front sunt Franta, Germania, Suedia, Danemarca si Olanda. In schimb, Franta este tara europeana cu cel mai mare numar de termovalorizatoare instalate la acest moment (123).
Deloc intamplator, buba s-a spart acum in Italia, care incinereaza putin peste 10 la suta din gunoaiele ei in cele 48 de instalatii. Unde se situeaza in aceasta ecuatie noii membri ai Uniunii Europne nu ni se spune in studiul britanic, care ajunge totusi la concluzia ca principalii poluatori ai Uniunii sunt vechii membri.
Tara din Europa care arde cea mai mare cantitate de gunoaie este Germania, care detine 58 de instalatii de termovalorizare. In aceste instalatii ajung in fiecare an 12 milioane de tone de gunoaie.

O cifra cu adevarat considerabila, mai ales daca se are in vedere faptul ca Germania recicleaza circa 60 la suta din gunoaiele ei. Practic, in putinele gropi de gunoi inca active din aceasta tara ajung numai reziduurile rezultate din incinerare. Industria incinerarii si reciclarii deseurilor este in Germania un adevarat business, care valoreaza peste 9 miliarde de euro pe an si are circa 160.000 de angajati, noteaza agentia britanica. Tot Germania a propus autoritatilor din regiunea Campania (nordul Italiei) sa distruga gunoaiele de aici in incineratoare germane, la un cost avantajos, dupa cum sublinia un responsabil al companiei de resort Remondis, Michael Schneider.

In Italia, presa explica explozia gunoaielor ca un rezultat al consumismului exacerbat. Materialelor "non-biodegradabile’’, precum pungile din plastic si caserolele pentru diferite produse alimentare, trebuie sa li se adauge o gigantica productie de deseuri mai masive si mai costisitoare: automobile, aparatura electrocasnica, mobilier de bucatarie si baie, computere si imprimante etc, in mare parte produse din material plastic. O legatura cauzala intre consumism si cresterea volumului de deseuri a fost facua si de secrearul general al ONU Ban Kii Moon, un reprezentant al Asiei care a produs, potrivit presei europoene, "o adevarata revolutie" in gestionarea politica a problemei mediului ambiant.

Lovitura pentru Camorra

Dar, in cazul particular al Italiei, explozia deseurilor in zona Napoli este pusa pe seama activitatilor ilegale ale Camorrei, mafia locala. In orasul de la poalele Vezuviului, sufocat intre timp de 3700 tone de gunoaie, exista de peste 10 ani (din 1994) o comisie pentru deseuri, care este acum in centrul tuturor criticilor, membrilor sai reprosandu-li-se incompetenta sau, mai grav, coruptia, un mod eufemisitic de a vorbi despre infiltrarea intereselor mafiei.

Primul ministru de centru-stanga, Romano Prodi, care a proclamat starea de necesitate pe plan local, a anuntat tot ieri o strategie pentru rezolvarea problemei pe termen lung la scara nationala. "Trebuie sa avem suficiente instalatii de reciclare a deseurilor pentru acoperirea necesitatilor regiunii. Altfel, situatia nu se va normaliza niciodata…Acum toata lumea priveste spre noi, si eu nu vreau ca Italia sa dea o asemenea impresie negativa", a spus Prodi inaintea unei sedinte extraordinare de Cabinet. Nici exportul in Germania, deja praticat, nu este o solutie pe termen lung, in opinia premierului italian.

La Napoli, o zona traditionala de atractie turistica domneste un calm relativ, dupa confruntarile din primul weekend al lui 2008. Ieri dimineata interventia Politiei a incins din nou spiritele. Politia a desfasurat un baraj rutier pentru manifestantii impotriva redeschiderii gropii de gunoi de la Pianur, inlaturat de vehicule ale constructiilor civile. Unul dintre manifestantii care se urcase pe un vehicul al Politiei a fost batut violent cu lovituri de bastoane si cu pumnii, dupa cum au relatrat mass-media din Italia.

Pentru mai multe informatii vizitati Cronica Romana

Curentul: Culmea: manifestatii anti-gunoi

Politia italiana a intervenit in forta pentru a imprastia o manifestatie a locuitorilor localitatii Pianura, regiunea Napoli. Protestatarii se opun deschiderii unei gropi de gunoi langa localitatea lor, groapa menita a rezolva criza gunoaielor din sudul Italiei. Ei au ridicat chiar si bagaje rutiere si s-au luptat cu politia, dar au trebuit sa cedeze in cele din urma.

Pentru mai multe informatii vizitati Curentul

Cotidianul: Razboiul gunoaielor la Napoli

Politia italiana s-a ciocnit ieri, linga Napoli, cu localnicii care se opuneau depozitarii in zona a zecilor de mii de tone de gunoi adunate.

Politia a indepartat, dis-de-dimineata, un prim baraj rutier ridicat de manifestanti pe drumul catre groapa de gunoi. Protestatarii nu s-au lasat usor si au aruncat cu pietre in fortele de ordine. Lupta a continuat la un al doilea baraj, ridicat putin mai departe si aparat de zeci de locuitori ai localitatii Pianura. A fost nevoie de vehicule ale apararii civile pentru ca si acest baraj sa fie indepartat.

Potrivit agentiilor de presa, un manifestant, care a urcat pe o masina a politiei, a fost batut grav cu bastoane si cu pumnii. Peste 100.000 de tone de gunoi s-au adunat de la sfirsitul anului 2007 in Napoli si in imprejurimile orasului.

Pentru mai multe informatii vizitati Cotidianul

Adevarul: Armata a ridicat gunoaiele din Napoli

Un manifestant a fost batut cu pumnii si cu bastoanele de catre politisti.Tragedia deseurilor din regiunea orasului Napoli, Italia, continua. Armata a inceput luni dimineata, pe intuneric, sa ridice gunoaiele de pe strazi. Mai tarziu, in jurul orei 6.00, politia a intervenit in forta impotriva manifestantilor din localitatea Pianura, aflata la vest de Napoli.

Locuitorii au incercat sa opreasca un nou transport de deseuri care urmau sa fie deversate peste cele existente, anunta agentia italiana de stiri Ansa. Politia a degajat primul baraj de manifestanti, iar in cursul acestei actiuni in forta, oamenii legii au fost bombardati cu pietre de catre protestatari.

Al doilea baraj, aflat putin mai departe de soseaua principala din Pianura, care era aparat de mai multe zeci de persoane ce se opuneau descarcarii si depozitarii gunoaielor, a fost degajat, de asemenea, de genisti civili in timp ce politia de abia tinea piept noilor valuri de manifestanti.

Un locuitor din Pianura, care se urcase pe unul dintre utilajele folosite de genisti, a fost batut crunt de catre politisti cu bastoanele si cu pumnii, precizeaza aceeasi sursa. Duminica spre luni, masinile militare de geniu incepusera deja sa curete strazile de gunoaie in Caserte, un alt mare oras din apropiere de Napoli.

Scolile din zona afectata de criza grava a gunoaielor si-au deschis totusi portile, desi conflictul continua, iar numerosi parinti au refuzat sa-si trimita copiii la cursuri din cauza crizei gunoaielor.

„In aceasta dimineata, scolile din Campania si-au reluat cursurile, chiar daca ne confruntam cu o situatie de criza, desi cativa primari din comunele invecinate decisesera duminica prelungirea vacantei de iarna pana la solutionarea crizei deseurilor", a declarat unul dintre oficialii italieni din zona.

Mafia a depozitat deseuri periculoase

Agentia de stiri Ansa estimeaza ca in provincia Campania au fost depozitate pana la sfarsitul anului trecut cel putin 100.000 de tone de gunoaie. Peste 4.500 de tone de deseuri zac pe strazile orasului Napoli si ofera un spectacol dezolant. Norocul este ca ploaia mai sterge din mirosurile pestilentiale raspandite de sacii de gunoaie si de pubelele care stau sa se rupa sub greutatea resturilor de tot felul.

„Problema gunoaielor aruncate este o ofensa adusa demnitatii umane si ne ataca teritoriul, punand piedici mari dezvoltarii noastre economice", a spus Gennaro Pascarella, episcopul din localitatea Pozzuoli, un alt oras afectat de criza, care se afla la vest de Napoli.

Fiind ingrozita de consecintele dezastruoase pe care deja le are depozitarea gunoaielor, populatia din zona orasului Napoli refuza deschiderea gropii de gunoi de la periferia vestica a orasului, care a fost dezafectata in anul 1996 si care se afla nici mai mult, nici mai putin la o distanta de 300 de metri de primele locuinte din aceasta zona.

Napoli si localitatile din jur sunt invadate cu regularitate de gunoaie, din anul 1994, in primul rand din cauza centrelor insuficiente de reciclare a deseurilor. Statul italian a cheltuit un milion de euro si a numit opt comisari ad hoc pentru a regla aceasta criza, dar multe dintre centrele de reciclare au fost inchise din cauza faptului ca mafia italiana s-a infiltrat si a adus ilegal in aceste centre deseuri periculoase, fara sa tina cont de mediul in care erau depozitate acestea.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri