Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Situatia de la Kronspan, in presa de azi

Jurnalul National: Kronospan – Noua fabrica, demolata

Conducerea companiei Kronospan a anuntat ieri ca a decis sa demoleze noua fabrica de formaldehida construita de platforma industriala din Sebes, unitate care nu are autorizatiile necesare de mediu si de constructie.

Directorul de productie al Kronospan Sebes, Adrian Bacila, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca fabrica de formaldehida va fi demolata si utilajele vor fi conservate pana ce compania va reusi sa obtina toate autorizatiile necesare pentru reconstruirea ei. Bacila a spus ca in prima faza firma a atacat in instanta recomandarea Garzii Nationale de Mediu de demolare a instalatiei, motivandu-si actiunea prin faptul ca fabrica era in curs de autorizare.

DECIZIA AGA

Potrivit sursei citate, Adunarea Generala a Actionarilor concernului Kronospan a decis zilele trecute ca noua fabrica, construita in proportie de circa 90 la suta, sa fie demolata, iar utilajele sa fie conservate pe bucati pana se va reusi obtinerea tuturor autorizatiilor necesare. "S-a hotarat ca aceasta constructie sa fie demolata. Instalatia in sine va fi pusa in conservare si vom astepta raspunsul autoritatilor de mediu pentru a obtine acordul de mediu in vederea obtinerii ulterioare a autorizatiei de construire", a mai spus Bacila.

10 MILIOANE DE EURO

Concernul Kronospan Sebes intentiona sa deruleze in acest an o investitie de aproximativ 10 milioane de euro pe platforma proprie din Sebes, judetul Alba. Investitia, derulata prin intermediul Kronochem Sebes, vizeaza punerea in folosinta a unei noi instalatii de formaldehida, menita sa asigure cerintele tot mai mari de rasini necesare pentru productia proprie de placi.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

Unirea : Kronospan Sebes are nevoie de stabilitate, nu de actiunile in forta

Cativa reprezentanti ai angajatilor de la firma Kronospan Sebes au organizat ieri, 23 septembrie 2007 o conferinta de presa, prilej cu care ei au sustinut ca vor sa demonstreze ca trebuie luati in seama. Tousi, miscarea care este pe cale sa se nasca la Kronospan Sebes suntem de parere ca nu-si are rostul si nici momentul nu este cel mai potrivit pentru o astfel de organizare. Gheorghe Santeiu, unul dintre participantii la intalnirea cu presa de ieri a sustinut ca angajatilor le este amenintata siguranta locului de munca, ceea ce a declansat protestul lor. In 5 luni au avut loc 10 controale la Kronospan Sebes, in acest timp localnicilor sugerandu-li-se ca societatea reprezinta o amenintare pentru ei.

"Noi nu suntem impotriva masuratorilor, dar nu intelegem cum de pana acum s-au constatat depasiri la noxe, pulberi in suspensie, emisii si imisii, iar acum, cand se fac masuratori in paralel cu alte doua firme de specialitate valorile se incadreaza in limitele admise. Noi vrem sa muncim, nu sa fim victime ale luptei politice", a spus Santeiu. In continuare el a afirmat ca angajatii nu au fost fost informati in legatura cu actiunile intreprinse de conducerea societatii, foarte diplomatic, sustinand ca ar fi vorba de o lipsa de respect din partea conducerii. Dar, ne intrebam noi, ce se va obtine prin aceasta reactie intarziata a angajatilor, care acum chiar nu-si mai are rostul, ultimele masuratori situandu-se sub limitele admise de normativele in vigoare?
Vorbind despre noua instalatie de productie a formaldehidei, interlocutorii au spus ca "cine a gresit trebuie sa plateasca", afirmand ca directorul Kronochem, Alexandru Antal e cu siguranta responsabil de toate cele intamplate.

Ei au spus apoi ca ar trebui judecati toti agentii economici de pe platforma industriala din Sebes, nu doar Kronospan. "In perioada referendumului nici chiar Holzindustrie nu a fost alaturi de noi, ce sa mai vorbim de cele 2.000 de firme cu care colaboram", a subliniat Gheorghe Santeiu. In cea de-a doua parte a intalnirii, directorul de productie al firmei Kronospan Sebes, Adrian Bacila a declarat ca cei ce au organizat reuniunea cu presa de ieri ii sunt colaboratori, dar si prieteni. "Am fost de acord sa-i las sa se convinga singuri ca actiunile directe, in forta, nu sunt o solutie pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta firma. Am lucrat alaturi de ei, uneori chiar 24 de ore, dar nu am reusit sa-i conving cat de importanta este acum stabilitatea firmei. Ei vor intelege ca actiunile in forta nu mai sunt o solutie, cum se intampla in urma cu 50 de ani, iar o alta revolutie in Romania nu va fi prea curand". El a precizat apoi ca, potrivit politicii firmei, nu sunt acceptate sindicatele organizate in interiorul firmei decat pentru a apara drepturile angajatilor.

Cu exceptia de fost lider sindical la Mobis, Adrian Bacila sustine ca drepturile angajatilor trebuie aparate, dar in cu totul alte conditii. Situatia existenta la Kronospan Sebes reprezinta un bun prilej pentru politicieni pentru a-si arata "bunavointa", "deschiderea", creandu-si o imagine cat mai buna, este de parere Bacila. Membrilor Comitetului de initiativa din Sebes li s-a reprosat ca nu accepta masuratori clare din partea unor firme autorizate, care au o credibilitate mai mare decat cele de pe plan local. Referindu-se la noua instalatie de formaldehida, el a precizat ca, deocamdata nu a fost respinsa documentatia depusa la APM Alba si nu e normal sa se ceara demolarea noii fabrici.

"Noi am contestat in instanta decizia Garzii Nationale de Mediu ce viza demolarea noii constructii dar, de curand, presedintele Adunarii Generale a actionarilor a decis dezafectarea noii fabrici, actiune care va incepe cel mai probabil saptamana viitoare". Potrivit rezultatelor ultimelor masuratori Kronospan nu este cel mai mare poluator din Sebes, neinregistrandu-se depasiri ale limitelor admise la indicatorii urmariti. "Asteptam, asa cum e normal, declaratiile tuturor celor implicati in actiunile de monitorizare ce au vizat firma Kronospan Sebes, de la APM Alba, Garda de Mediu si chiar din partea ministrului Mediului, Attila Korodi".

Pentru mai multe informatii vizitati Unirea

spot_img

Ultimele știri