Raport: Sistemul alimentar global nu funcționează și are nevoie de schimbări urgente

Sistemul alimentar global este stricat, lăsând miliarde de oameni subnutriți sau obezi și contribuind la schimbările climatice, conform unui raport realizat de 130 de academii naționale de știință și medicină din jurul lumii.


Sistemul are nevoie de o transformare radicală pentru a putea oferi oamenilor o dietă sănătoasă, accesibilă și prietenoasă cu mediul, conform raportului realizat de InterAcademy Partnership (IAP). Acest lucru depinde de adoptarea unor metode agricole mai bune, de consumul redus de produse animale în cazul țărilor bogate, și de valorificarea hranei care este mai degrabă nutritivă decât ieftină.

Sistemul alimentar global este responsabil pentru o treime din toate emisiile de gaze cu efect de seră, mai mult decât emisiile de la transport, încălzire, iluminat și aer condiționat împreună. Încălzirea globală cauzată de emisii afectează acum producția alimentară din cauza evenimentelor meteo extreme cum ar fi secete și inundații.

Mai mult de 821 de milioane de oameni au fost afectați de foamete anul trecut, foametea globală atingând niveluri înregistrate ultima oară acum un deceniu, conform unui raport ONU. Cei mai mulți oameni flămânzi locuiesc în regiunile lumii care sunt expuse la fenomene meteo extreme.

În același timp, 600 de milioane de oameni au fost clasați ca obezi și 2 miliarde ca supraponderali. Acest fenomen este privit ca o formă de malnutriție asociată cu sărăcia, deoarece de multe ori oamenii săraci nu au acces la hrană de calitate.

Green Report Shop Produse alimentare eco

O treime din toată hrana produsă la nivel global, adică 1 miliard de tone, este irosită în fiecare an.

„Sistemul global alimentar este stricat. Fie că te uiți la el din perspectiva sănătății umane, mediului sau a climei, sistemul nostru alimentar este în prezent nesustenabil, și luând în considerare provocările care vor apărea de pe urma creșterii populației globale, acesta este un lucru foarte grav.”, a declarat Tim Benton, de la Universitatea din Leeds, care a contribuit la realizarea raportului.

Conform lui Benton, costul daunelor aduse sănătății umane și mediului este mult mai mare decât profiturile realizate de industria agricolă.

„Trebuie să ne asigurăm că legislatorii informează consumatorii cu privire la impactul climatic al alegerilor lor alimentare, oferă stimulente consumatorilor pentru a își schimba dietele, și reduc risipa alimentară.”, a devlarat Aifric O’Sullivan, de la University College Dublin.

Conform unui studiu recent, reducerea consumului de carne și lactate este cel mai bun mod de a ne reduce impactul personal asupra mediului înconjurător. Un alt studiu subliniază importanța reducerii consumului de produse animale pentru a evita cele mai dezastruoase efecte ale schimbărilor climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri