Consumul de aripioare de rechin a crescut in Singapore anul trecut, impulsionat fiind de o economie robusta si o crestere a numarului de nunti, in ciuda apelurilor repetate din partea grupurilor ecologiste care sustin ca o treime din rechinii din lume sunt in pericol de disparitie sau sunt foarte periclitati, informeaza Earth Times.
Peste 470 de tone au fost devorate in 2007, fata de 182 de tone in 2006, ceea ce plaseaza Singapore in topul primelor cinci tari din lume importatoare de aripi de rechin, alaturi de Hong Kong, China, Taiwan si Indonezia. Hong Kong este cel mai mare consumator.
„La nivel global exista mai putini rechini in ape care pot fi vanati, deci preturile au crescut”, a declarat Dennis Yiu, directorul celui mai mare furnizor de aripi de rechin din Singapore. Compania, care furnizeaza aripi de rechini pentru 40 de hoteluri si restaurante, a inregistrat o crestere de 20% a vanzarilor.
Popularitatea delicatesei la nuntile din China este un alt motiv al consumului crescut. Aproximativ 24.000 de nunti au fost inregistrate anul trecut, cel mai mare numar din 1999 pana in prezent. Reprezentantii hotelurilor sustin ca aripioarele de rechin sunt cel mai popular fel de mancare pe meniul nuntilor.
Grupurile ecologice si de conservare sustin ca intre 40 si 70 de milioane de rechini sunt ucisi in fiecare an pentru aripile lor. Pentru a asigura meniul pentru o nunta de 300 de invitati, peste 300 de rechini trebuie omorati, a aratat conservationistul Michael Aw. „Trebuie sa continuam sa educam tanara generatie si sa-i convingem pe tineri ca rechinii sunt gardienii apelor care asigura o balanta in lantul trofic”, a adaugat acesta.