Toate tarile prezente la conferinta de la Bali, inclusiv SUA, au ajuns la un consens care deschide o fereastra larga pentru un volum mare de lucru, ale carui rezultate vor fi facute publice la Copenhaga, in 2009, a declarat, pentru Green Report, Silviu Stoica, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, reprezentantul guvernului Romaniei la conferinta Natiunilor Unite de la Bali, care s-a incheiat sambata.
Acesta a precizat ca secretarul general ONU, Ban-Ki Moon, si presedintele Indoneziei si-au facut treaba pana la capat, intr-o maniera excelenta. Ei au reusit sa convinga tarile participante ca trebuie lansate procesele pentru o mai buna implementare a masurilor de combatere a schimbarilor climatice.
"S-a stabilit ca trebuie urmate actiuni pentru prevenirea schimbarilor climatice prin angajamente intre tarile in curs de dezvoltare, prin eficientizarea tehnologiilor, prin cautarea furnizorilor de surse financiare si, nu in ultimul rand, prin crearea unui grup de lucru care va trebui sa stabileasca concret viziunea de dupa anul 2009", a declarat Stoica.
Potrivit reprezentantului guvernului Romaniei la in Indonezia, in urma conferintei de la Bali, s-a stabilit, de asemenea, ca revizuirea Protocolului de la Kyoto va avea ca scop intarirea sistemelor de implementare a proiectelor necesare, bazandu-se, in acelasi timp, si pe o evaluare mult mai buna a rezultatelor. Se vor crea noi elemente procedurale pentru angajamente intre tarile dezvolate. Trebuie luata in considerare minimizarea efectelor schimbarilor climatice asupra tarilor mici si statelor insulare.
Concret, s-a creat un cadru general in spatele caruia va urma o munca infernala care va stabili ce se va intampla dupa anul 2009.
Desi intelegerea de sambata nu prevede obiective concrete de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, asa cum a vrut Uniunea Europeana, oficialii rau salutat reusita demararii negocierilor pentru acordul post-Kyoto.
"Se pare ca am avut dreptate in privinta SUA. Nimeni nu si-a putut permite un esec la Bali pentru ca responsabilitatile sunt mult prea mari", a comentat Silviu Stoica, referitor la pozitia Statelor Unite care au ajuns la un compromis cu Uniunea Europeana, la finalul conferintei.
"Tinand cont de interesele nationale, noi vrem sa pastram ritmul dezvoltarii durabile, incercand sa decuplam cresterea economica de emisiile cu efect de sera", ne-a spus Silviu Stoica referitor la pozitia Romaniei fata de schimbarile climatice, tema conferintei de la Bali.
Foto: Green Report