Shell: Depasirea tintei de reducere a gazelor cu efect de sera ar fi o greseala

Tinta actuala a Europei de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera (emisii de dioxid de carbon) pana in 2020 poate fii atinsa, dar depasirea ei ar reprezenta o greseala, a declarat, intr-un interviu, presedintele Royal Dutch Shell PLC, Jeroen Van der Veer, citat de AP.

Directorul executiv al companiei petroliere Shell a precizat ca reducerea cu 20 la suta a emisiilor de gaze cu efect de sera in Europa poate fi realizata. "Daca tehnologia si cercetarea se dezvolta, poate se poate evolua in 10 – 20 de ani. Dar trebuie sa fim realisti. Obiectivele pe termen lung trebuie sa fie posibil de indeplinit, pentru ca unele tinte fortate pot avea efecte descurajante. Apoi, oamenii vor renunta la eforturile de a indeplini aceste obiective", a mentionat acesta.

Comentariile lui Jeroen Van der Veer au fost publicate in cotidianul de afaceri olandez Het Financieele Dagblad.

Romania a fost prima tara care a ratificat, prin Legea nr. 3/2001, Protocolul de la Kyoto, obligandu-se, astfel, la o reducere de opt la suta a emisiilor de gaze cu efect de sera, in perioada 2008 – 2012, fata de anul de baza (1989).

Romania urma sa decida pana la sfarsitul anului 2007 daca va contesta la Curtea Europeana de Justitie decizia Comisiei Europene de reducere a Planurilor Nationale de Alocare a emisiilor de Dioxid de Carbon, a declarat ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi.

"Noi am redus pana acum cu 40 la suta nivelul emisiilor fata de cantitatea inregistrata in 1989. Nu suntem multumiti de decizia CE si vom decide, pana in 26 decembrie, daca vom contesta la CEJ decizia Comisiei", a precizat ministrul.

spot_img

Ultimele știri