Senatul interzice constructiile pe spatiile verzi, in presa de azi

Gandul: Senatul interzice constructiile pe spatiile verzi

Plenul Senatului a adoptat luni o initiativa legislativa a senatorului Marius Marinescu, prin care se interzice emiterea de autorizatii pentru constructiile si amenajarile de orice tip aflate pe spatiile verzi. Potrivit agentiei Mediafax, senatorii au aprobat proiectul cu 48 de voturi "pentru", 1 vot "impotriva" si 15 abtineri. Potrivit initiativei legislative, se interzice emiterea de autorizatii de constructie pentru constructiile si amenajarile de orice tip aflate pe spatiile verzi.

Proiectul de lege prevede ca tranplantarea arbustilor si arborilor se va face numai cu acordul administratiei publice locale si al autoritatilor teritoriale pentru protectia mediului. In plus, se mai arata in lege, constructiile neautorizate in spatiile verzi se demoleaza si terenulse va aduce la starea initiala, cheltuielile totale pentru efectuarea acestor lucrari fiind suportate de proprietarul constructiei. Potrivit unui amendament adoptat de Comisia de administratie publica, prin "spatii verzi" se intelege "spatii amenajate ca atare in Planul Urbanistic General initial, cu exceptia lucrarilor pentru punerea in valoare a parcurilor si spatiilor verzi si a echipamentelor de agrement".

Legea face parte din categoria legilor ordinare, prima camera sesizata fiind Senatul, iar forul decizional, Camera Deputatilor.Senatorul Marinescu, initiatorul proiectului, este cel care s-a implicat in manifestatiile de protest ale bucurestenilor organizate pentru pastrarea Parcului Bordei.

Parc distrus de judecatori

Aici, fostul primar al Capitalei, Traian Basescu, a retrocedat 3,3 hectare de teren, la schimb, pentru o suprafata echivalenta detinuta de mostenitorii unor fosti prorpietari de pamant in zona Satului Francez. Beneficiar este omul de afaceri Costel Constanda, care, ulterior, a reusit sa oblige Consiliul municipal, printr-o sentinta a instantei, sa ii permita construirea in parc a unor blocuri cu patru etaje. Decizia judecatorilor a starnit un val de proteste din partea locuitorilor Capitalei, dar si a oamenilor politici.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a lansat o campanie, "Bucuresti verde", in care a reusit sa adune 30.000 de semnaturi pentru modificarea legislatiei, in sensul interzicerii oricaror constructii in parcuri. Saptamana trecuta, consilierii municipali, sub sanctiunea penala a neexecutarii unei hotarari judecatoresti, au adoptat un plan urbanistic zonal impus de Instanta. In plus, omul de afaceri Costel Constanda ar mai putea incasa de la ei aproape 30 milioane de euro, daune stabilite de instanta pe ntru ca au refuzat sa-i aprobe cererea acestuia pana acum.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

Adevarul: Nu se mai acorda autorizatii de constructie pe spatiile verzi

Senatorii au interzis emiterea autorizatiilor pentru constructiile si amenajarile pe orice tip de spatii verzi amenajate sau prevazute in planul urbanistic general. Plenul Senatului a adoptat, luni, 8 octombrie a.c., cu 48 de voturi pentru, 15 abtineri si un vot impotriva propunerea legislativa initiata de senatorul Partidului Conservator, Marius Marinescu, pentru modificarea Legii nr. 24 din 2007.

Daca legea va fi votata si de Camera Deputatilor, asa cum e de asteptat, pe spatiile verzi din zonele urbane nu vor mai fi admise decat lucrari de punere in valoare a parcurilor si echipamentelor de agrement. Initiativa legislativa defineste spatiile verzi ca fiind parcurile propriu-zise, scuarurile, aliniamentele plantate in lungul bulevardelor si strazilor, dar si terenurile libere neproductive din intravilan. In aceasta ultima categorie intra mlastinile, stancariile, pantele, terenurile afectate de alunecari si saraturile care pot fi amenajate cu plantatii.

"Spatiile verzi din localitatile urbane au o puternica influenta asupra calitatii mediului si vietii cetatenilor. Pentru sporirea calitatii vietii cetatenilor trebuie sa se ia masurile necesare pentru a evita deteriorarea spatiilor verzi si punerea acestora in valoare, prin interzicerea emiterii de autorizatii pentru constructii de orice tip", se arata in raportul Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului.

Legea nr. 24 accepta constructii pe 10% din teren

Conform acestei legi, adoptata in ianuarie 2007, persoanele juridice puteau concesiona terenuri pentru construirea de imobile pe spatiile verzi, cu conditia ca suprafetele cumulate ale acestora sa nu ocupe mai mult de 10% din suprafata spatiului verde respectiv. Dar, dupa ridicarea unei constructii, dupa ce se faceau modificarile cadastrale, pe spatiul verde ramas, un alt investitor putea sa solicite autorizatie de constructie pe 10% din suprafata si tot asa. Practic, prin autorizatii succesive, in cativa ani, orice spatiu verde ar fi putut disparea sub asaltul buldozerelor.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

Jurnalul National: Opriti macelul spatiilor verzi!

Doua acte normative aflate acum pe masa Guvernului si a Camerei Deputatilor, modificarea Ordonantei 195/2005 si a Legii 24/2007, pot salva spatiile verzi. Astfel, wc-urile publice din parcuri nu mai pot fi transformate in terase si restaurante de fite, in paduri nu vor mai aparea vile de lux, pe spatiile verzi nu vor mai rasari cartiere rezidentiale, iar constructiile ilegale vor fi desfiintate. Suna pompos, dar odata legile aprobate si publicate in Monitorul Oficial, nici o autoritate nu va mai avea vreo scuza in a le aplica.

Peste jumatate din spatiile verzi au fost defrisate in ultimii ani, mai bine de un milion si jumatate de copaci au fost secerati numai in Capitala. Multe avize au fost date de edili pe motiv ca Legea mediului are multe lacune si permite fie construirea pe spatiul verde, fie transfomarea parcurilor in zone construibile. De doua zile, situatia incepe sa se schimbe. Campania Jurnalului National de salvare a spatiilor verzi incepe sa aiba rezultate. Primul pas a fost facut marti in Senat, cand a fost adoptata propunerea legislativa initiata de senatorul Marius Marinescu pentru modificarea Legii 24 din 2007. Astfel, a fost interzisa emiterea autorizatiilor pentru constructiile si amenajarile pe orice tip de spatii verzi prevazute in planul urbanistic general. Aceasta propunere reglementeaza administrarea spatiilor verzi din zonele urbane unde sunt admise doar lucrarile pentru punerea in valoare a parcurilor si a echipamentelor de agrement.

UN PAS SPRE NORMALITATE

Initiativa legislativa defineste spatiile verzi ca fiind parcurile, scuarurile, aliniamentele plantate in lungul bulevardelor si strazilor, terenurile libere neproductive din intravilan (mlastini, stancarii, pante, terenuri afectate de alunecari, saraturi care pot fi amenajate cu plantatii). "Initiativa va fi supusa aprobarii si in Camera Deputatilor, sper ca va trece fara nici o problema. Pe langa faptul ca nu se va mai putea ridica nici o constructie in zonele verzi, toate amplasamentele neautorizate vor fi demolate si terenul se va aduce la starea initiala, cheltuielile fiind suportate de proprietarul amplasamentului", ne-a declarat Marius Marinescu, senator PC.

Cu alte cuvinte, daca si deputatii vor fi de acord cu aceasta initiativa, toate wc-urile care au devenit restaurante de fite in majoritatea parcurilor, in special in Capitala, toate constructiile ilegale de pe marginea malurilor lacurilor vor fi dezafectate, conform actului normativ. In paralel, astazi in sedinta de guvern va fi discutata si modificarea articolului 71 din Ordonanta 195/2005 care prevede interzicerea schimbarii destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi prevazute in documentatiile de urbanism.

"Sunt aproape sigur ca Guvernul va modifica ordonanta. Practic nici o zona verde nu va mai putea fi transformata in altceva, nu se va mai putea construi in parcuri. Daca astazi va fi aprobata, iar joi publicata in Monitorul Oficial, atunci toate proiectele de pe ordinea de zi a sedintei de vineri a Consiliului General al Capitalei care se refera la distrugerea unor zone, cum ar fi Parcul Circului, nu vor mai putea fi aprobate", ne-a declarat Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1. "Este un mare succes al presiunilor pe care le-a exercitat si societatea civila prin adresele facute la Ministerul Mediului, Guvern, Romsilva. Articolul 71 din Ordonanta 195/2005 care urmeaza a fi modificat a fost de la inceput cauza distrugerii zonelor verzi si exemple sunt multe: Parcul Bordei, Parcul Central de la Ramnicu-Valcea, Parcul Buftea, Prisaca Dornei", ne-a spus Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele Eco-Civica.

EXPROPRIERE

Mai mult, pentru salvarea Parcului Bordei, un caz aparte, sunt doua initiative in derulare, si anume cererea adresata Guvernului de edilul Sectorului 1 de a declara Parcul Bordei drept utilitate publica, astfel Costica Constanda, proprietarul terenului, putand fi despagubit. Si la Senat mai este o propunere legislativa initiata de Ion Iliescu si Marius Marinescu cu acelasi subiect.

Copaci taiati

Doar in ultimele zile au fost secerati in Bucuresti aproximativ 30 de arbori. Pe Soseaua Giurgiului nr. 126 din Sectorul 4 al Capitalei au fost taiati sase copaci pentru amenajarea unui restaurant. De asemenea, pe Soseaua Oltenitei nr. 129 din acelasi sector au fost defrisati peste 20 de pomi, pe spatiile respective administratia locala punand borduri. Oamenii din zona ne-au declarat ca nu era necesara defrisarea pentru ca arborii erau pe acelasi nivel cu stalpii de iluminat public care au ramas in acelasi loc.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri