Exista semnale pozitive ca la summitul de la Copenhaga din decembrie se va semna un pact intre tarile in curs de dezvoltare si cele bogate, prin care sa se stopeze incalzirea globala, au declarat un expert australian si unul chinez in schimbarile climatice, informeaza Reuters.
„La fel ca in Statele Unite, si aici se risipeste o cantitate enorma de energie. China trebuie sa spuna (in decembrie la Copenhaga, n. r.) ca Australia poate face putin mai mult. Cu cat sunt mai drastice reducerile pe care sunteti dispusi sa le faceti, cu atat mai probabil va fi ca chinezii sa se angajeze la randul lor”, a declarat expertul chinez in clima, Pan Jiahua.
Robert Owen-Jones, negociatorul-sef pe probleme de clima al Australiei, s-a declarat optimist, pentru ca administratia Obama a venit cu o alta abordare. Cu toate acestea, incercarea ministrului australian pe problema schimbarilor climatice, Penny Wong, de a inaspri schema guvernamentala pentru limitarea emisiilor a fost intampinata de previziunile pesimiste ale unei comisii din Senat.
„Chiar daca natiunile pamantului adopta si reusesc sa implineasca tintele Australiei, emisiile globale tot nu s-ar incadra pe o cale sinonima cu protejarea climei pe termen lung”, sustin trei oameni de stiinta australieni in ziarul Sydney Morning Herald.
Guvernul de centru-stanga al Australiei a fixat o tinta initiala de reducere a emisiilor cu 5-15 procente pana in 2020, dar s-a aratat dispus sa accepte un procent de 60% pana in 2020, fata de nivelul inregistrat in 2000.
In decembrie, summitul ONU pentru schimbari climatice va reuni delegatii din majoritatea statelor lumii. Scopul principal al acestei intalniri este semnarea unui protocol care sa il inlocuiasca pe cel de la Kyoto. Discutiile recente de la Bonn s-au incheiat fara un rezultat concret, dupa ce natiunile sarace au cerut mai mult sprijin financiar pentru implementarea unor eventuale limitari ale emisiilor.
Foto: Reuters