Romania a fost reprezentata la Seminarul co-sponsorizat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), Programul Global de Cercetare Climatica (WCRP) si Programul International Geosfera-Biosfera (IGBP) din Hawaii, dintre 3-6 martie, care a reunit peste 150 de experti din domeniul climei, de cercetatoarea Roxana Bojariu. Ea a declarat pentru Green Report ca cercetarile grupului roman sunt in consens cu cele de la nivel international, in ciuda lipsei de investitii din partea autoritatilor de la Bucuresti.
Roxana Bojariu a prezentat la Honolulu descoperirile sale legate de precipitatiile extreme din anotimpul rece, provocate de temperatura la suprafata Marii Negre. In plus, cercetatoarea a vorbit despre interactiunea dintre sol si atmosfera, mediata de fluctuatiile stratului de zapada sezoniera din Europa si Asia, care determina dezvoltarea fazelor pozitive si negative ale oscilatiei nord-atlantice. Fenomenul este relevant pentru intreaga Emisfera Nordica, iar cresterea frecventei oscilatiilor ar putea fi pusa in relatie cu incalzirea globala.
Scopul intalnirii a fost sa identifice cele mai recente directii de dezvoltare in stiinta schimbarii climei si sa discute implicatiile lor in intelegerea geosistemului si a raspunsului acestuia la accelerarea continua a emisiilor de gaze cu efect de sera, a particulelor poluante si la accelerarea despaduririlor, se arata in comunicatul oficial al seminarului.
Interactiunile dintre ciclurile carbonului si azotului in sistemul climatic si noile procese de feedback in care sunt implicate atmosfera, oceanele, continentele si invelisul de gheata, s-au aflat in prim planul discutiilor de la Honolulu, pe langa viitorul ghetarilor din Groenlanda si Antarctica. Rolul incalzirii oceanelor in accelerarea topirii ghetii ramane o preocupare prioritara pentru cercetatori.
Avantajele acestui seminar se leaga de cresterea resurselor de calcul si progresele inregistrate in intelegerea proceselor climatice si in dezvoltarea sistemului de observatii. WCRP coordoneaza experimente cu modele climatice si analize ale rezultatelor provenite din toate centrele de modelare climatica din lume, inclusiv cu participarea tarilor in curs de dezvoltare si a celor cu economia in tranzitie. In plus, aceste modele evolueaza spre cele de tip geosistem, care inglobeaza intr-o mai mare masura decat pana acum procesele biologice, geo-chimice si cele care tin de dimensiunea umana a schimbarilor climatice, in cadrul IGBP.
Noile descoperiri ale cercetatorilor vor fi disponibile pentru a contribui la planificarea celui de-al V-lea Raport de Evaluare al IPCC, care va fi publicat in 2013. Roxana Bojariu a colaborat si la realizarea Raportului al IV-lea al IPCC privind schimbarile climatice, publicat in 2007, cand IPCC a si primit premiul Nobel pentru Pace, impreuna cu Al Gore.
Rezultatele finale ale studiilor Roxanei Bojariu urmeaza sa fie trimise unei reviste internationale spre validare, iar ulterior publicate. Cercetatoarea a mai mentionat pentru Green Report ca finantarea pentru deplasarea in Hawaii a fost asigurata de organizatori, in timp ce oamenii de stiinta din Europa, Canada si SUA au fost finantati din alocatiile bugetare.