Sectorul european al energiei și utilităților continuă să fie atras de investițiile în energia regenerabilă

În Europa, sectorul energiei și al utilităților a atins o valoare record a tranzacțiilor, de 63,1 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2018. 96% din această valoare a fost generată de tranzacții din domeniul energiei regenerabile, transportului și distribuției și activelor integrate, potrivit datelor EY.

Sectorul european al energiei și utilităților continuă să fie atras de investițiile în energia regenerabilă

Achiziția Innogy de către compania germană E.ON a fost cea mai mare tranzacție anunțată din primul trimestru al anului 2018, contribuind cu peste 76% la valoarea totală a tranzacțiilor. Iar finalizarea cu succes a acestei tranzacții ar putea declanșa o schimbare fundamentală pe piața germană și va încheia era companiilor de utilități integrate pe verticală, se arată în raport.

Sectorul european al energiei și utilităților continuă să fie atras de investițiile în energia regenerabilă, fiind anunțate 30 de tranzacții în domeniul energiei verzi în primul trimestru al anului 2018, cu o valoare totală de 6,3 miliarde de dolari. Având în vedere faptul că firmele de utilități tradiționale din Europa continuă să resimtă presiunea din partea sectorului energiei regenerabile și se confruntă cu excedentul de ofertă și cu scăderea cererii, am putea vedea un proces mai puternic de consolidare și de extindere la nivelul companiilor”, a declarat coordonatorul EY Global Power & Utilities Transactions, Miles Huq.

Potrivit lui Valeriu Binig, partener EY România, la nivel național se constată un interes diminuat al capitalului privat pentru capacități convenționale mari de producere a energiei electrice. Furnizarea de soluții descentralizate de tip “contracted generation” este la modă în întreaga Europă, dar continuă să fie blocată în România de cadrul legislativ al pieței angro.

Același cadru va bloca în continuare dezvoltarea de noi proiecte bazate pe energii regenerabile, deși se fac eforturi pentru a îmbunătăți economicitatea celor deja puse în funcțiune și se încurajează apariția prosumerilor. Este posibil să vedem și în România tranzacții cu proiecte operaționale în domeniul energiilor regenerabile, atât din nevoia de consolidare a generatorilor, cât și din nevoia de integrare pe verticală a furnizorilor, ale căror marje sunt puse sub presiune într-o “Sellers’ Market”, precum piața românească angro de electricitate”, a explicat Valeriu Binig.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri