Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Seceta va lovi zonele cu densitate mare de populatie de pe glob

Unele dintre cele mai populate regiuni ale lumii, precum sudul Europei, nordul Africii, vestul SUA, precum si o mare parte din America Latina s-ar putea confrunta cu perioade de seceta severa, fara precedent, pana la sfarsitul secolului, au avertizat cercetatorii de la Centrul American pentru Cercetarea Atmosferei (NCAR), intr-un raport dat publicitatii astazi. VEZI RAPORT

Intensificarea fenomenului de seceta a fost demult anticipata drept o consecinta a schimbarilor climatice, insa un nou studiu elaborat de expertii NCAR arata ca, pana in 2030, seceta se va face serios simtita, urmand ca pana la sfaristul secolului, aceasta sa atinga recorduri nemaivazute pana acum.

Oamenii de stiinta au folosit  ca instrument Indexul Palmer pentru Severitatea Secetei (PDSI), cu ajutorul caruia au realizat un grafic menit sa arate cat de mult va creste seceta in intensitate si in ce zone.

Astfel, potrivit indexului, zonele care vor experimenta secete semnificative pe viitor sunt vestul SUA, mare parte din America Latina, in special regiuni intinse din Mexic si Brazilia, regiuni aflate la granita cu Marea Mediterana, zone vaste din sud-vestul Asiei, sud-estul Asiei, inclusiv China si tarile vecine, si aproape toata Africa si Australia.

Pe de alta parte, in alte regiuni riscul instalarii secetei va scadea. Aceste zone sunt nordul Europei, Rusia, Canada, Alaska si cateva regiuni din Emisfera Sudica.

„Zonele de inalta latitudine vor experimenta mari schimbari in ceea ce priveste temperaturile calde si cresteri ale nivelului de precipitatii, fapt care le va ajuta sa devina mai locuibile decat in prezent”, a explicat Aiguo Dai, autorul studiului. “Insa, aceleasi regiuni vor avea mai putin soare, un sezon mai scurt de cultivare si temperaturi foarte scazute noaptea”, a mai spus acesta.

Descoperirile stiintifice au la baza modele computerizate si cele mai pune predictii actuale legate de emisiile de gaze cu efect de sera la nivel global.

spot_img

Ultimele știri