Text de Loredana Pana
Eco-fashionul defineste articolele vestimentare create din materiale organice sau reciclate, dar si folosirea tehnologiilor eficiente din punctul de vedere al consumului. De asemenea, eco-fashionul pretuieste sanatatea consumatorului, dar si pe cea a muncitorului din industria textila. Bumbacul crescut fara pesticide sau PET-urile reprezinta un exemplu de materie prima pentru hainele eco.
Eco-fashionul este intr-o stare embrionara in Romania. Designerii nu creeaza haine eco pentru ca oamenii nu au convingeri ecologiste si nu sunt dispusi sa-si inlocuiasca garderoba cu una eco friendly, spun criticii.
"Eu intotdeauna am spus ca moda reflecta o societate. Societatea noastra are o mare problema cu ideea de ecologie. Iar lucrul acesta este reflectat si in moda. Moda este in continuare in Romania o forma de consum, de multe ori accelerat, fara limite", a declarat, pentru "Green Report", Ovidiu Buta, critic de moda.
Acesta considera ca eco-fashionul in Romania este doar un punct de PR pe o agenda destul de incarcata a designerilor.
"Sa cumperi haine eco nu tine neaparat de ceea ce-ti propune designerul sau de tendinta care exista pe piata, ci sa o faci pentru ca asa simti tu. Este o alta forma de a-ti arata respectul pentru natura. Asta nu tine decat de constructia ta interioara. Moda nu poate oferi ceva unei piete total dezinteresate de subiect, ca nu va cumpara. Din pacate, noi suntem o natie de inconstieti", mai spune Buta.
Ce fac designerii
Stephan Pelger este unul dintre designerii romani care au apelat la materiale ecologice. In cadrul Saptamanii Modei de la Iasi, a prezentat o rochie de seara confectionata din matase naturala si vopsita cu substante prietenoase cu mediul.
"Va trebui ca mai multi designeri de renume international sa urmareasca trendul verde si atunci se va purta si la noi. La noi, daca nu exista renume, nu se poarta, din pacate", marturiseste Pelger.
Mihaela Glavan, designer de accesorii, a realizat, pentru ultima sa colectie, o serie de genti plic confectionate din bannere vechi. De asemenea, o parte dintre adezivii cu care lucreaza sunt prietenosi cu mediul, iar ambalajele pe care le foloseste sunt reciclabile. "Eco-fashionul in Romania este experimental, sunt incercari punctuale, fara continuitate, dar focusul este din ce in ce mai evident", spune Glavan.
Eco-fashion peste hotare
La nivel international, tendintele lansate sunt pe tema reintoarcerii la natura, iar desingeri de renume au inceput deja sa creeze colectii "verzi" din grija pentru mediu. Versace sau Cavalli sustin noua tendinta. Diesel si-a lansat noile colectii pe tema incalzirii globale. Rag-Bag, o companie olandeza, recupereaza deseurile care blocheaza scurgerile, pungi din plastic, carpe si alte textile, le recicleza si le transforma in materiale uniforme, durabile si functionale. De aici, procesul tehnic devine arta, iar gunoaiele se transforma in genti si curele prit-à-porter.
O familie din Miami si-a deschis o afacere de succes, Ecoist, si recicleaza ambalajele dulciurilor si le transforma in genti. Levi’s a lansat colectia Eco Line cu jeans din texturi organice si nasturi din nuca de cocos. H&M a lansat o linie pentru copii din textile organice.