Scotia vrea sa interzica betisoarele de urechi care contin plastic

Bețișoarele pentru curățarea urechilor confecționate din plastic ar putea fi interzise în Scoția. Dacă propunerea este adoptată, comercianții nu vor mai avea voie să le vândă, iar producătorii nu vor mai putea să le fabrice.

betisoare plastic scotia

Prin interzicerea bețișoarelor de plastic, guvernul scoțian vrea să reducă la jumătate cantitatea de deșeuri care ajung în mare. Autoritățile atrag atenția că, în ciuda campaniilor de informare și de educare, cetățenii continuă să arunce acest tip de deșeuri în vasul toaletei.

Roseanna Cunningham, șefa cabinetului responsabil cu protejarea mediului, a descris gravitatea problemei:

Infrastructura de canalizare a Scoției colectează și tratează în jur de 945 de milioane de litri de apă zilnic. Însă aceste sisteme nu au fost proiectate să elimine bucăți de plastic atât de mici precum bețișoarele de urechi. Odată ajunse în ape, acestea pot omorî animalele marine și păsările care le înghit.

Reprezentanta guvernului scoțian a mai precizat că interdicția este justificată și nici nu creează probleme, întrucât există pe piață alternative biodegradabile. Ea îi încurajează pe cetățeni să participe la consultările publice pe acest subiect.

În 2017, compania farmaceutică Johnson and Johnson anunța că nu va mai folosi plasticul în producția beșișoarelor de urechi în Europa. Măsura nu se aplică deocamdată pentru Australia, America de Nord și Asia, ceea ce atras critica ONG-urilor de mediu.

Potrivit Societății pentru Conservare Marină, care organizează acțiuni anuale de curățare a plajelor din Marea Britanie, bețișoarele de plastic sunt pe locul șase în topul deșeurilor colectate.

Marea Britanie declară război plasticului de unică folosință

Propunerea guvernului scoțian nu este singura mișcare împotriva plasticului de unică folosință din această perioadă. Theresa May a anunțat recent un plan prin care vrea să elimine complet deșeurile de plastic „evitabile”, până în 2042.

Printre măsurile anunțate, se numără:

  • extinderea taxei de 5 șilingi (0,26 lei) pentru vânzarea de pungi din plastic de unică folosință pentru toate magazinele; în prezent, taxa se aplică doar pentru magazinele cu peste 250 de angajați cu normă întreagă; introducerea ei în 2015 a condus la reducerea cu 90% a consumului de pungi;
  • finanțări pentru inovații în industria plasticului;
  • presiuni pentru ca supermarketurile să amenajeze raioane cu produse vrac;
  • angajamentul de a susține financiar statele în curs de dezvoltare care vor să lupte împotriva poluării cu plastic.
spot_img

Ultimele știri