Text de Daniel Waller, Bipasha Chatterjee
Certificatele pentru faza curenta (a doua) a schemei EU ETS sunt valabile in cea de-a treia faza a schemei, cand licitarea va deveni o modalitate mai dominanta de distribuire a certificatelor. Astfel, orice organizatie care stocheaza certificate in prezent (valoarea unui certificat este relativ scazuta in prezent, de aproximativ 11 euro, preturile s-au injumatatit recent, anticipand o productie industriala mai redusa) va fi mai putin expusa incertitudinilor generate de licitare si isi va putea reduce astfel riscurile.
Trebuie sa luam insa in considerare faptul ca, incepand din anul 2013, Comisia Europeana va stabili limita superioara privind certificatele, si nu statele membre la nivel individual. Astfel, se poate presupune in mod rezonabil ca limitarea va fi mai stricta, ceea ce va pune o presiune mai mare asupra preturilor.
Cu toate acestea, si aici trebuie o atentie sporita, nu avem inca o imagine clara asupra pietei globale (daca exista un excedent sau un deficit de certificate) pentru faza a doua. Situatia va deveni mai clara in mai 2009, cand rezultatele primului an al fazei a doua vor fi disponibile. AEA presupune ca, date fiind conditiile economice curente, se va inregistra mai degraba un surplus de certificate pe piata, deci preturile vor scadea in continuare. Ca atare, nu am sfatui organizatiile interesate sa cumpere acum certificate.
Pentru companiile poluatoare din Romania, cel mai bine ar fi sa se implice in proiecte de cogenerare si in proiecte JI sub Protocolul de la Kyoto. Atat Prototype Carbon Fund (PCF) al Bancii Mondiale, cat si programul ERUPT al guvernului olandez sunt active in cumpararea de reduceri de emisii rezultate in cadrul proiectelor JI din Romania. Astfel, pentru companiile din Romania este mai bine sa vanda unitati de reducere a emisiilor provenite din proiecte JI decat sa cumpere reduceri de emisii certificate (CER). Inainte ca firmele sa fie interesate de cumpararea de CER, ar trebui rezolvate urmatoarele probleme:
- Companiile poluatoare romanesti ar trebui sa-si imbunatateasca sistemele de monitorizare pentru a-si masura emisiile proprii. Pe masura ce productivitatea creste si companiile devin din ce in ce mai interesate in tinerea evidentei privind emisiile proprii, indicatorii reali vor revela valori adevarate ale emisiilor si, astfel, companiile vor deveni mai interesate in a cumpara CER.
- Companiile romanesti de utilitati primesc certificatele in mod gratuit; licitarea (cumpararea) certificatelor va conduce la crearea unui pret adevarat al emisiilor si va mari cererea de CER.
- Romania trebuie sa-si imbunatateasca datele si serviciile de brokeraj pe piata de carbon, ceea ce va permite ca informatiile referitoare la cumpararea de CER sa fie mai bine organizate si sa aiba un grad sporit de incredere.