Moralitatea ar trebui sa fie un indemn catre actiuni mai puternice in lupta cu schimbarile climatice, care ameninta proviziile de apa si hrana pentru saracii din Africa, sustine un grup de activisti crestini in timpul discutiilor ONU pe tema climei, informeaza Reuters.
„Auzim despre schimbarile climatice ca fiind o problema politica, de mediu si economica. Vrem sa subliniem ca ele sunt si o problema morala”, a declarat Marcia Owens, preotul Episcopiei Metodiste africane din Florida.
Preotul si grupul de activisti crestini au declarat ca fac lobby printre delegatiile prezente la discutiile ONU, care au loc intre 21 si 27 august in Ghana pentru a discuta realizarea noului tratat pentru incetinirea incalzirii globale.
In Uganda, ploile care veneau de obicei la mijlocul lunii august, sosesc acum mai tarziu, fapt care duce la distrugerea recoltelor agricole precum fasolea, mazarea sau arahidele. Multi localnici considera ca intarzirea ploilor este o consecinta a incalzirii globale. „Recoltele au murit. Fermierii trebuie sa are si sa planteze din nou. Nu este normal ca unii oameni sa se culce cu stomacul plin, in timp ce alti nu au ce sa manance”, a declarat Rosemary Mayiga, un catolic din Uganda si economist local.
Intalnire din Accra este a treia din anul acesta organizata din cauza studiului Comisiei ONU pentru Schimbarile Climatice, care sustine ca 90% din activitatile oamenilor, prin arderea combustibililor fosili, sunt cauza principala a incalzirii recente. Potrivit comisiei, intre 75 si 250 de milioane de oameni din Africa ar putea fi afectati din cauza resurselor de apa pana in 2050. In unele tari africane, recoltele agricole care necesita ploi abundente ar putea fi reduse la jumatate pana in 2020.
„Este foarte usor sa uiti de dimensiunea umana. Sunt oameni in ziua de azi ale caror vieti sunt perturbate de schimbarile climatic”, a declarat John Hill, un metodist care lucreaza cu un grup pentru dreptatea economica si de mediu cu Consiliul National de Biserici din Statele Unite. Multe dintre religiile din lume sustin ca Dumnezeu ia dat omului un rol, in calitatea sa de conducator pe pamant.
Yvo de Boer, presedintele Comisiei ONU pentru Schimbarile Climatice, este de acord ca exista si o dimensiune umana. ” Este o problema morala in sensul ca, cresterea emisiilor din tarile bogate nu ar trebui sa conduca la cresterea saraciei in alte parti”, a declarat Boer.
Foto: Reuters