Din cauza schimbarilor climatice, inundatii de amploare, care au loc statistic o data la 100-150 de ani, au devenit un obicei in Romania. Este cazul si inundatiilor din aceasta perioada, cand debitele au depasit cu mult cotele obisnuite, iar apele au maturat localitati intregi.
Potrivit Administratiei Nationale Apele Romane, una dintre cele mai grave situatii este pe Siret. Acolo, inundatii majore, care au loc cel mult o data la un secol, s-au intamplat intr-un interval de numai doi ani, din cauza schimbarilor climatice.
Pe Dunare, astazi au fost depasite cotele istorice din 2006: la Braila apele au fost cu 20 de centimetri peste “recordul” de acum patru ani, la Galati cu 13 centimetri, iar la Fetesti, cotele au depasit cu 22 centimetri nivelul istoric.
“Zonele prioritare pentru noi sunt acum Banatul, Crisul, Tisa… Conform noii strategii, se va trece la marirea clasei de importanta, a gradului de asigurare a digurilor pana la unu la o suta, ceea ce inseamna sa reziste la debite ce se ating o data la 100 de ani”, a explicat pentru Green Report Ana-Maria Tanase, purtator de cuvant al ANAR.
Clasa de importanta a unei zone inundate se calculeaza in functie de parametri precum suprafata inundata, de numarul de locuitori si gradul de risc. Componenta de aparare a Sistemului national de gospodarire a apelor cuprinde peste 10.000 de diguri, peste 1.500 de baraje si peste 15.700 de kilometri de lucrari pe cursul de apa.
Majoritatea digurilor din tara, in functie de numarul de locuitori si de obiectivele economice aparate, sunt incadrate in clasele II-V, ceea ce corespunde unor grade de asigurare de maxim odata la 100 de ani si in mod curent odata la 20, respectiv odata la 10 ani.
In prezent, ANAR coopereaza cu celelalte autoritati responsabile de diguri. Echipele Apelor Romane isi concentreaza eforturile si pentru consolidarea digurilor de la Dunare, pe sectorul Fetesti-Braila-Galati, Tulcea si Delta Dunarii. Echipele Apelor Romane Dobrogea Litoral (ABADL) intervin operativ pe digurile de pe Dunare si Delta Dunarii din administrare din judetele Constanta si Tulcea pe circa 90 km, alaturi de IJSU, Jandarmerie si Armata. In total, in operatiunile de interventie sunt mobilizati 1450 de oameni din cadrul Apelor Romane.
“Lucrarile hidrotehnice sunt impartite intre ANAR si ANIF, dar in situatii de urgenta, noi coordonam toate operatiunile, atat la acumulari, diguri ce ne apartin, cat si la Dunare, unde cele mai multe diguri apartin ANIF”, a mai adaugat Ana Maria Tanase.
Indiguirile nu sunt insa singura solutie. Ele sunt insotite de acumulari, halde, dar si de solutii pe termen lung. In ultimii ani, Romania se confrunta aproape in fiecare primavara si toamna cu inundatii devastatoare. Pentru a preveni o parte dintre efectele inundatiilor, Legea Apelor a fost modificata astfel incat autorizatiile de constructii nu vor mai putea fi date fara avizul ANAR, care va interzice orice constructie in zone inundabile. Insa cum legea nu poate fi aplicata retroactiv, statul va trebui sa exproprieze persoanele din aceste zone.
“Nu doar indiguirile sunt solutia. Ele trebuie corelate cu un program de coordonare a torentilor, cu impaduriri, de combatere a alunecarilor de teren, de care tebuie sa se ocupe Ministerul Dezvoltarii, cu o strategie in ce priveste podurile , de care trebuie sa se ocupe Ministerul Transporturilor, ca sa nu mai existe probleme cu podurile la fiecare inundatie”, a mai precizat purtatorul de cuvant ANAR.
Pentru a putea repara si consolida toate digurile care necesita lucrari, ANAR ar avea nevoie de doua miliarde de euro.
Sprijin european
Romania a cerut deja sprijin statelor UE pentru a construi diguri, pentru pompe de apa, generatoare, sisteme de purificare a apei si alte materiale, iar Franta, Austria, Estonia si Belgia s-au oferit sa trimita ajutoare.
Franta a oferit cinci pompe, opt generatoare electrice si o statie de purificare a apei, Austria a oferit zece pompe si trei generatoare, iar Belgia 11 pompe, cinci generatoare si o statie de purificare a apei. La randul sau, Estonia s-a oferit sa trimita in Romania o echipa de interventie care sa ajute in operatiunile de urgenta. Romania a acceptat ofertele Belgiei si Austriei. Ajutoarele din Belgia sunt deja pe drum si vor ajunge in tara la sfarsitul zilei de astazi.
Ajutoarele fac parte din Mecanismul European de Protectie Civila, format din 31 de state, care faciliteaza cooperarea in situatii de urgenta.
Ploile continua
In prezent, Dunarea se afla peste cotele de pericol la Bechet, Corabia, Turnu Magurele, Fetesti, Cernavoda, Fetesti, Harsova, Braila, Isaccea, Galati si Grindu. In Moldova, peste 7.000 de persoane au fost evacuate, iar bilantul mortilor a ajuns la 23 de persoane.
Inundatiile au afectat circa 100 de localitati pana acum, iar mii de hectare de teren agricol, pasuni si fanete se afla sub ape. Cotele raurilor cresc cu 2-3 centimetri in fiecare zi, iar pe Prut si Siret, meteorologii au prelungit Codul rosu de inundatii pana marti, la ora 16.00.
Pentru diminuarea efectelor produse de inundatii au actionat 1.192 angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, 347 ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, 152 ai Inspectoratului General al Politiei Romane, 60 ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, alaturi de alti 1.052 angajati din cadrul MApN si ai altor structuri.
In total, s-a intervenit cu 434 mijloace de interventie, din care 226 din dotarea inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta.