Schimbarile climatice ameninta drepturile a milioane de oameni care risca sa-si piarda casele, hrana si apa curata daca guvernele nu intervin sa diminueze efectele, sustin experti citati de Reuters.
In cadrul unei conferinte pe tema schimbarilor climatice si migratiei, oficialii Natiunilor Unite au avertizat ca cresterea nivelului apei, furtunile intense, secetele si inundatiile ar duce la fortarea oamenilor sa-si paraseasca locuintele si pamanturile, chiar permanent in unele cazuri.
„Incalzirea globala si conditiile de vreme extrema ar putea avea consecinte catastrofale asupra drepturilor a milioane de oameni”, a declarat Kyung-wha Kang, comisar pentru drepturile omului al ONU. „In ultima instanta, schimbarile climatice ar putea afecta chiar dreptul la viata”, a spus acesta indicand pericolul foametei, malnutritiei, expunerii la boli, mai ales in zonele rurale sarace care depind de solul fertil.
Kang a spus ca tarile au obligatia de a preveni si de a rezolva consecintele pe care schimbarile le au asupra drepturilor omului. Acest lucru include asigurarea locuintelor, salubrizarii, rezervelor de apa potabila si a accesului la informatie.
Dezastrele ecologice si lipsa resurselor naturale sunt, de mult timp, vazute ca factori ai relocarilor, spre exemplu in rediunea Darfur din Sudan, unde 2,5 milioane de oameni au fost alungati din locuinte din cauza conflictelor cauzate de accesul la apa.
Insa ONU nu a abordat inca schimbarile climatice prin prisma drepturilor omului. De exemplu, dreptul la protectie fata de efectele sale nu au fost incluse intr-o conventie internationala.