Schema de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera a functionat bine in 2007, primul an in care aceasta a fost aplicata in Romania, majoritatea instalatiilor primind suficiente certificate, a declarat, astazi, Carmen Slanovschi, consilier in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).
Aceasta a subliniat insa ca s-a observat o tendinta de subalocare pentru perioada 2008-2012, mai ales pentru sectoarele in dezvoltare precum energia si exploatarea resurselor minerale.
In 2007, primul an in care s-a implementat schema de alocare a certificatelor pentru emisii in Romania, plafonul national de alocare aprobat de UE a fost de aproximativ 74,8 milioane de certificate, cu 10,8% mai putin decat a cerut initial Romania, 83,9 milioane. In perioada 2008-2012, Comisia Europeana a aprobat pentru Romania un plafon national de 75,9 milioane certificate, mai putin cu 20,7% decat ceruse Romania, 95,7 milioane.
Carmen Slanovschi a mai aratat ca in 2007 numarul tranzactiilor pe piata certificatelor de emisii a fost foarte mic, principalul motiv fiind pretul nemotivant. Pentru perioada urmatoare, a mai aratat consilierul, se asteapta mici imbunatatiri in procesul de alocare si tranzactionare.
In prezent, din cele 244 de instalatii care intra in schema de comercializare a certificatelor de CO2, doar 5 sunt partial conforme si 9 sunt neconforme cu standardele de mediu, iar restul indeplinesc standardele si au intrat in schema de comercializare.
Rezultatele primului an de implementare a schemei de comercializare a certificatelor de carbon in Romania au fost prezentate astazi in cadrul seminarului „Pentru un mediu curat – Reducerea emisiilor de CO2 in Romania”, desfasurat sub inaltul patronaj al Ministerului Economiei si Finantelor si MMDD.