Satelitul de observare a oceanelor Sentinel 6 a fost lansat în spaţiu

Satelitul european Sentinel 6 Michael Freilich care va observa şi cartografia oceanele Pământului a fost lansat cu succes în spaţiu sâmbătă. La aproximativ o oră și jumătate de la lansare, primele semnale de la nava spațială au fost recepționate de o stație terestră din Alaska.

Foto: Airbus

Lansarea s-a produs sâmbătă dimineaţa la bordul unui lansator de la baza forţelor aeriene Vandenberg din California. Agenţia spaţială americană NASA a transmis lansarea în direct pe site-ul său, în timp ce satelitul a fost construit de compania Airbus.

Satelitul este destinat să măsoare cu precizie modificările nivelului mărilor ca o consecinţă gravă a schimbărilor climatice.

Satelitul va efectua măsurători de înaltă precizie a topografiei suprafeței oceanelor. Acesta va măsura distanța față de suprafața oceanului cu o precizie de câțiva centimetri și va folosi aceste date pentru cartografierea acestuia, repetând ciclul la fiecare 10 zile, timp de până la șapte ani, cât este programat să dureze programul.

Foto: Airbus

Împreună cu măsurarea creșterii nivelului mării la nivel mondial și a circulației oceanelor, satelitul va înregistra profiluri verticale ale temperaturii și umidității atmosferice.

Nivelul global al oceanelor crește în prezent cu o medie de 3,3 milimetri pe an ca urmare a încălzirii globale; acest lucru ar putea avea consecințe dramatice pentru țările care au zone de coastă dens populate.

Misiunea reprezintă o cooperare între NASA, Agenţia Spaţială Europeană (ESA), Organizaţia Europeană pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici (Eumetsat) şi Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA).

Ca parte a programului de observare a Pământului Copernicus, satelitul urmează să fie controlat dintr-un centru Eumetsat situat în oraşul german Darmstadt.

Lansarea era iniţial planificată mai devreme, dar a fost amânată din cauza unei inspecţii a motoarelor vehiculului de lansare.

Sentinel 6 este primul din cei doi sateliţi identici care vor fi lansaţi în spaţiu şi a primit numele recentul decedatului Michael H. Freilich, fost director al diviziei Ştiinţa Pământului din cadrul NASA.

Satelitul se află pe o orbită de 1.336 km, cu o înclinație de 66 de grade, astfel încât să treacă peste locații în diferite momente ale zilei și nopții, permițându-i să măsoare modificările care pot varia pe parcursul a 24 de ore, cum ar fi mareele.

Citește și:

O nouă bază de date arată cum își adaptează comportamentul animalele din zona arctică în fața schimbărilor climatice
Proiectul Ocean of Things, care colectează date despre mediu, intră într-o nouă etapă
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri