Sapunul antibacterian

Spalatul pe maini este singura metoda eficienta de prevenire a raspandirii infectiilor. In ciuda avantajelor cu care ne imbie reclamele, sapunul antibacterian nu ofera vreo extra protectie. Mai mult, fata de sapunurile obisnuite contine si un numar sensibil mai mare de substante chimice, care pot provoca alergii ale pielii.

Text de Loredana Pana

Sapunurile care contin substante antibacteriene puternice, precum triclosan sau clorura de benzalconiu, functioneaza in acelasi mod ca si antibioticele si pot produce o rezistenta ridicata a bacteriilor. In plus, substanta chimica triclosan este un dezastru ecologic pentru natura, fiind toxica pentru fauna si flora acvatica si se poate transforma intr-o dioxina cancerigena odata ce ajunge in rauri. In timp ce sapunurile antibacteriene omoara microbii, dar provoaca si senzibilizarea pielii, sapunul obisnuit doar le creeaza o suprafata care le permite sa alunece mult mai usor.

Microbii revin dupa 90 de minute

Pe langa faptul ca sapurile antibacteriene contin substante chimice periculoase, ele nu au un efect benefic nici pentru organism. Chiar daca produsele antibacteriene pot indeparta in prima faza mai multi microbi fata de un sapun obisnuit, nu este relevant pentru ca in 90 de minute acestia repopuleaza mainile in aceeasi cantitate, avand in vedere ca atingem peste 300 de suprafete in fiecare jumatate de ora.
 
In 2000, Asociatia Medicala Americana a facut public un studiu potrivit caruia sapunurile antibacteriene nu sunt mai eficiente impotriva microbilor decat un sapun normal si a recomandat populatiei sa nu le mai foloseasca. Dupa acest studiu, foarte multi producatori au continuat sa-si apere produsele antibacteriene promovandu-le ca fiind eficiente si necesare, diversificandu-si gama, atat pentru baie, cat si pentru bucatarie,
in culori cat mai atragatoare.

Sapunul antibacterian ne scapa de bacterii rapid, insa acelasi rezultat il putem avea cu mult mai putine chimicale daca ne spalam pe maini cum trebuie. Respectiv sa acoperim mainile in totalitate cu spuma sapunului si sa le frecam timp de 15 secunde, inainte de a le clati cu apa.

Substante de pe eticheta de care sa ne ferim

  • Dimonium Chloride Phosphate: o substanta antibacteriana, folosita des si in chirurgie, care poate cauza dermatite de contact si sensibilizarea pielii.
  • Benzoat de sodium: substanta antibacteriana care poate irita pielea si caile respiratorii.
  • Methyldibromo glutaronitrile: un agent antibacterian care interactioneaza cu conservantii care se gasesc in majoritatea produselor cosmetice, chiar si in hartie igienica, si care poate provoca iritatii ale pielii si alergii. Studiile medicale au aratat ca, de-a lungul timpului, sensibilitatea omului fata de aceasta substanta a crescut din cauza expunerii repetate.
     
Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri