Saptamana Mobilitatii Europene, in presa de azi

Informatia Zilei: Garda Ecologica a Primariei Baia Mare organizeaza Marsul mobilitatii

Maine, cu incepere de la ora 13, la Monumentul Ostasului Roman demareaza actiunea "Marsul mobilitatii", organizata de Garda Ecologica a Primariei Baia Mare. Dupa cum ne-a informat Simona Fabian, din cadrul Biroului de Mediu, la acest eveniment participa elevi de la liceele baimarene, cadre didactice si membrii Garzii Ecologice.

Toti vor marsalui pe urmatorul traseu: strada Victoriei, Bulevardul Unirii, Bulevardul Traian si Gara. Scopul acestui mars este sensibilizarea comunitatii baimarene, in privinta extinderii mersului pe jos in detrimentul circulatiei cu autovehicule. "Mersul pe jos este important, pentru ca protejam sanatatea si mediul", a precizat Simona Fabian.

Pentru mai multe informatii vizitati Informatia Zilei

Ceahlaul: Proiectele de mediu ale Primariei, in atentia pietrenilor

In cadrul "Saptaminii Mobilitatii Europene", pietrenii au oportunitatea de a participa la evenimentele organizate de catre Primaria municipiului si Agentia de Mediu Neamt, in cadrul actiunii ZIUA FARA MASINA – 22 septembrie 2007. Obiectivul este constientizarea populatiei asupra necesitatii schimbarii comportamentului in ceea ce priveste mobilitatea, transportul public in comun si, mai ales, utilizarea masinii personale in zona urbana.

Pietrenii sint asteptati in Piata Stefan cel Mare, in data de 22 septembrie, intre orele 10:00-12:00, unde vor avea ocazia sa faca propuneri si sa-si exprime opiniile vis-a-vis de proiectele de mediu realizate de Primaria Municipiului Piatra Neamt, cele aflate in desfasurare si de viitor. Aceste proiecte vizeaza reamenajarea aleilor pietonale, colectarea si prelucrarea selectiva a deseurilor, amenajarea unor trasee turistice pe Cozla, Cernegura, Cirloman, Pietricica si Bitca Doamnei.

In ceea ce ce priveste primul proiect, de reamenajare a aleilor pietonale, acesta a fost gindit pentru a oferi cetatenilor municipiului o alternativa la mersul cu masina personala. De asemenea, pentru a evita aglomerarile de masini si fluidizarea traficului, s-a realizat eliberarea partii carosabile prin crearea unor benzi paralele pentru parcarea masinilor (reamenajarea Bulevardelor Decebal si Eminescu).

Strins legat de acest proiect, se afla in desfasurare reamenajarea spatiilor verzi din zona Parcului Tineretului, Casei de Cultura, pe Bulevardele Decebal si Eminescu, plantarea de gazon intre blocuri, realizarea de noi aranjamente florale. Starea degradata a spatiilor verzi din municipiu a impus o regindire a acestora, din punct de vedere estetic, precum si reamenajarea lor, in paralel cu lucrarile de reabilitare a strazilor si aleilor pietonale. Au fost, de asemenea, amenajate noi spatii de recreere, spatii de joaca pentru copii si terenuri de sport.

Colectarea si prelucrarea selectiva a deseurilor urmareste reducerea volumului de gunoaie ce vor fi aduse la noul depozit cu mai mult de jumatate, respectiv cu 60.000-70.000 mc/an, precum si o crestere substantiala a volumului de deseuri reciclate. In termeni cantitativi, se prevede cresterea volumului de deseuri reciclate de la 1-2% in prezent, la 40% in anul 2012. Se preconizeaza reciclarea a 90% din hirtia si cartonul colectat.

Amenjararea unui traseu turistic pe Cozla reprezinta doar o parte a proiectului "Dezvoltare infrastructura turistica in zona masivului Cozla – Municipiul Piatra Neamt", proiect ce cuprinde amenajarea de pirtii de schi pentru incepatori si avansati, a unui patinoar artificial de agrement si a unui traseu de drumetie in lungime de aproximativ 4 km, care pleaca din zona Parcului Zoologic, trece pe la Trei Coline, ajunge pe drumul de creasta pina la punctul Trei Caldari, cu intoarcere pe acelasi traseu. Exista si posibilitatea coboririi in Poiana Bocioaia, cu legatura la traseul de drumetie de pe Cirloman.

Traseul turistic de pe muntele Cernegura va pleca din zona debarcaderului Bitca Doamnei, va trece pe linga Poiana Ciresului, dealul La Pitigoi, pe linga Virful Cernegura si va continua prin poiana Nicoresti, culmea Afinis, pina in zona Canton Cut. Aceste trasee au fost marcate si omologate cu mult timp in urma, proiectele actuale intentionind sa le reamenajeze si sa le puna la dispozitia iubitorilor de drumetie.

Traseele de pe Cirloman, Pietricica si Bitca Doamnei sint noi din punct de vedere al marcarii si omologarii. Cel de pe Cirloman are plecarea de pe strada Bogdan Voda, pe cararile din partea vestica a muntelui Cirloman, cu trecere prin poienile pitoresti din zona, si se continua pina la Schitul Pestera. Acest traseu va fi legat, in viitor, cu traseul pina la Manastirea Bistrita.

Traseul de pe Pietricica are plecarea de pe strada Fermelor, urca pe drumul de creasta pina in zona platoului de pe munte, cu vedere spre Ceahlau si valea Bistritei si coboara spre strada Orhei. Cit despre traseul de pe muntele Bitca Doamnei, acesta pleaca de la Cabana Bitca, urca pina la Cetatea Dacica si coboara la Pensiunea Maria, pe malul lacului Bitca Doamnei.

Pentru mai multe informatii vizitati Ceahlaul

spot_img

Ultimele știri