Salvarea Amazonului devine vitala pentru intreaga Planeta

Despaduririle si schimbarile climatice pot distruge 60% din padurea amazoniana pana in 2030, provocand un lant de efecte negative pe toata intinderea globului, avertizeaza WWF intr-un nou raport. CITESTE RAPORTUL

Amazonul, una dintre principalele surse naturale de captare a dioxidului de carbon, se afla sub amenintarea secetelor pe masura ce temperatura globala creste. Despaduririle pot afecta iremediabil aceasta zona cunoscuta si ca "plamanii Planetei".

"Importanta padurii amazoniene in clima globala nu trebuie se fie subestimata. Nu este vitala doar pentru racirea temperaturii, dar detine si o sursa majora de apa care poate influenta marii curenti oceanici. Peste toate, este si o important abaza de captare a carbonului", a declarat Dan Nepstad, autorul raportului WWF.

Raportul WWF, prezentat la Conferinta de la Bali, arata ca, pana in 2030, despaduririle din Amazon vor duce la eliminarea in atmosfera de la 55.5 miliarde tone pana la 96.9 miliarde tone CO2.

Eliminarea masiva de CO2 va creste si mai mult impactul incalzirii globale iar efectele se vor resimti si in India si SUA sub forma lipsei ploilor si prezenta constanta a secetelor.

WWF sustine ca una dintre principalele cauze ale despaduririlor a fost arderea copacilor pentru a face loc fermelor de animale si cultivarii de ulei de soia. Dan Nepstad le-a cerut tarilor bogate aflate la Bali sa faca tot posibilul pentru reducerea emisiilor, actiune care ar putea salva Amazonul.

Sursa: wbcsd.org

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri