Gazeta de Sud: A inceput campania de salubrizare a raurilor
Administratia Nationala "Apele Romane" a demarat ample actiuni de control privind salubritatea apelor. Directia Apelor Dolj a inceput aceasta campanie de saptamana trecuta. Reprezentantii Directiei Apelor (DA) Jiu – Sistemul de Gospodarire a Apelor Dolj au demarat, de saptamana trecuta, campania anuala de salubrizare a cursurilor de apa din judet. Potrivit unui comunicat de presa emis de DA Jiu, campania consta in de igienizare manuala si mecanica si de intretinere a albiilor. Se asigura si se mentine curatenia pe cursurile de apa, a baltilor si lacurilor, prin indepartarea deseurilor si a materialului lemnos din albia minora a cursurilor de apa, care ar putea obtura sectiunea de scurgere a apelor.
"Aceste lucrari se realizeaza in fiecare an si au scopul de a preveni posibilele inundatii", a precizat Camelia Barbutu, purtatoarea de cuvant a DA Jiu.
Va fi "puricat" fiecare curs de apa
"Actiunea a fost demarata pe 11 februarie si va continua pana cand va fi "puricat" fiecare curs de apa. Actiunea in judetul Dolj a inceput cu zona Potmeltu, localitatea Cotofenii de Jos", a declarat Marin Talau, directorul Directiei Apelor (DA) Jiu. Acesta a precizat ca saptamana trecuta au fost desfasurate lucrari de igienizare pe paraul Pitulati, zona pod, paraul Argetoaia la podul de la Sfarcea, pe raul Jiu, la Racari, comuna Bralostita, la pod si pe paraul Racovita.
"De asemenea, a mai fost desfasurata actiunea de curatenie si pe alte cursuri de apa din Dolj: in localitatea Brabova, paraul Brabova si paraul Rachita, zona podului peste paraul Terpezita, la Predesti, podul peste paraul Meretel, in localitatea Sarsca, podul peste paraul Brabova, la Breasta – la podul de la Raznic la Cotu, Lacrita – poduri la Vlasca, pe paraul Teslui, la Robanesti, zona podului fostului CAP, podul Monument, podul DN Parsani, podul CF Parsani, pod moara Pielesti", a adaugat Marin Talau.
Nu exista risc de inundatii iminente
Incepand de marti, 19 februarie, actiuni asemanatoare au demarat la nivelul intregii luni."Incepand de astazi si pana la sfarsitul acestei luni, echipe mixte ale Administratiei Nationale "Apele Romane", Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Garzii Nationale de Mediu, Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgenta vor demara, sub coordonarea prefectilor judetelor, ample actiuni de control pentru verificarea starii de salubritate a apelor", se arata intr-un comunicat emis marti de Administratia Apelor.
"Nu se pune deocamdata problema unor inundatii iminente, dar sunt necesare intotdeauna masuri de prevenire. Atrag atentia autoritatilor locale ca depozitele necontrolate de deseuri de orice fel si neintretinerea corespunzatoare a albiilor raurilor si formatiunilor torentiale pot provoca neplaceri. Cei care nu respecta recomandarile noastre si nu se conformeaza legii risca amenzi contraventionale cuprinse intre 25.000 si 80.000 de lei", a spus Marius Postelnicescu, directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane".
Potrivit acestuia, anul trecut, Administratia Nationala "Apele Romane" a aplicat amenzi in valoare de 13,3 milioane de lei, din care 2,09 milioane de lei au fost aplicate pentru nerespectarea in bune conditii a starii de salubritate a apelor.
Pentru mai multe informatii vizitati Gazeta de Sud
Ziarul de Bacau: Risc de inundatii din cauza deseurilor de pe cursurile de apa
Meteorologii estimeaza un volum mare de precipitatii in urmatoarele doua luni si viituri puternice cauzate de iesirea din matca a riurilor.Judetul Bacau se afla pe lista zonelor care risca sa fie inundate si in care vor fi demarate controale pe cursurile de apa pentru a verifica daca acestea sint blocate de deseuri. Cele mai expuse cursuri de apa la formarea de viituri sint cele de la munte si deal. In perioada 19-29 februarie, echipe mixte ale Administratiei Nationale "Apele Romane", Ministerului Mediului, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Garzii de Mediu desfasoara, sub coordonarea prefectului, ample actiuni de control pentru verificarea starii de salubritate a apelor.
Se va urmari daca pe malurile cursurilor de apa, in albii sau in sectiunile de scurgere a podurilor si podetelor exista depozite de deseuri si de material lemnos. Autoritatile locale sint cele care ar trebui sa ia masuri de urgenta pentru a asigura si mentine curatenia pe cursurile de apa, balti si lacuri, prin indepartarea depozitelor necontrolate de deseuri si material lemnos care ar putea obtura sectiunea de scurgere a apelor.
"Nu se pune deocamdata problema unor inundatii iminente, dar sint necesare intotdeauna masuri de prevenire.Atrag atentia autoritatilor locale ca depozitele necontrolate de deseuri de orice fel si neintretinerea corespunzatoare a albiilor riurilor si formatiunilor torentiale pot provoca mari neplaceri. Cei care nu respecta recomandarile noastre si nu se conformeaza legii risca amenzi contraventionale cuprinse intre 25.000 lei si 80.000 lei", a declarat Emil Vamanu, directorul Directiei Apelor Siret.
Pentru mai multe informatii vizitati Ziarul de Bacau
Romania Libera, Dobrogea: Controale pe cursurile de apa din judetul Galati
Prefectul judetului Galati, Mihai Capra, a dispus infiintarea unor comisii de specialisti pentru verificarea salubrizarii cursurilor de apa si prevenirea efectelor inundatiilor. Potrivit purtatorului de cuvant al prefecturii, Emnanuela Turcu, in perioada 1-15 februarie primariile si comitetele locale pentru situatii de urgenta au avut obligatia de a indeparta deseurile, gunoaiele si materialul lemnos de pe malurile si din albiilor cursurilor de apa din interiorul localitatilor si de a salubriza sectiunile de scurgere a apelor, aferente podurilor si podetelor, pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite in cazul inundatiilor sau revarsarilor cursurilor de apa.
Dupa acest termen, mai multe comisii formate din reprezentanti ai Sistemului de Gospodarire a Apelor, Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati vor controla, timp de zece zile, modul in care autoritatile locale si comitetele pentru situatii de urgenta din localitatile judetului au facut salubrizarea cursurilor de apa. La finalul controlului, prefectul Mihai Capra va primi un raport detaliat privind situatia in care se afla cursurile de apa din judetul Galati si modul in care autoritatile administratiei publice locale si-au indeplinit sarcinile prevazute in planul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera
Ziua de Cluj: 60 de tone de deseuri in zona Gilau
Inspectorii Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR) au efectuat in ultima perioada controale in aproape toate zonele tarii, actiuni ce au vizat salubrizarea cursurilor de apa. La Cluj, probleme au fost depistate in zona Somesul Rece – Gilau.
"Ca urmare a derularii Programului de actiuni de verificare a modului in care au fost salubrizate cursurile de apa pentru asigurarea sectiunilor de scurgere a apelor mari, Inspectorii Administratiei Nationale "Apele Romane" au constatat, pana la aceasta ora, cateva "zone critice", respectiv zone unde fenomenul (depozitele vegetale, lemnoase, menajere etc.) este ingrijorator si necesita masuri imediate din partea autoritatilor locale", a anuntat ieri ANAR prin intermediul unui comunicat de presa.
Cauza principala a acestui fenomen – spune sursa citata – este fie inexistenta firmelor de salubrizare, fie lipsa de eficienta a acestor servicii, nefiind prevazute puncte terminus pentru depozitarea de[eurilor. ANAR a dat ca exemplu judetul Cluj, "unde se mentine ca zona critica Maguri-Racatau-Somesul Rece-Gilau, in bazinul superior al Somesului Mic", de unde s-au degajat saptamana trecuta peste 60 mc de de[euri menajere, vegetale si pet-uri, in special din zonele podurilor, pentru a asigura sectiunile de scurgere a apei.
"Autoritatile locale trebuie se conformeze recomandarilor si avertismentelor primite de la echipele mixte, iar pe termen lung trebuie sa gandeasca proiecte fezabile, care sa atraga fonduri. Este o problema care trebuie rezolvata cat mai bine si repede cu putinta", sustine Marius Postelnicescu, director general al ANAR.
Pentru mai multe informatii vizitati Ziua de Cluj