Text de Steven Borncamp
Romania Green Building Council a sustinut un eveniment in Bucuresti unde am aflat de la un mare hotel si de la o mai mica proprietate de pe malul Marii Negre cum si-au planificat si dus la bun sfarsit initiativele verzi. Am aflat metoda de business pentru o astfel de initiativa, dar si reducerea costurilor pe care au realizat-o. In mod normal, hotelurile sunt mari consumatoare de energie, deseori functionand 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, au nevoie iluminare continua, caldura ori aer conditionat pentru ca programul clientilor e greu de anticipat. Hotelurile folosesc mari cantitati de apa datorita dusurilor si serviciilor de restaurant si bar. In medie, hotelurile trebuie sa fie renovate o data la 7 ani, creand astfel deseuri si necesitand procurarea de noi covoare, vopsele, mobile si altele.
Inovatia noilor produse, un design imbunatatit si operatiuni eficiente sunt raspunsul. La eveniment s-au discutat chestiuni legate de incalzirea cu biomasa, managementul inteligent al energiei electrice, EcoPaint, si pisoare fara apa. Da, fara apa! Sunt curate, nu elimina mirosuri neplacute si nu se observa nicio diferenta, cu exceptia butonului de la care s-ar fi evacuat apa. Apoi, dusuri care economisesc apa si parchete din materiale sustenabile ori reciclate intregesc imaginea. Schimbari ale unor proceduri precum spalarea lenjeriei si a prosoapelor doar la cerere erau deja populare printre clientii si hotelierii cu un minim interes pentru mediu.
Datorita perioadei scurte de recuperare a investitiilor eco, companiile vor fi pregatite atunci cand piata turismului isi va reveni. Dupa cate am observat la evenimentul nostru, interesul pentru initiative verzi este prezent. Sunt necesare insa mai multe mecanisme de finantare care sa le permita hotelurilor sa faca investitiile recuperate cu economisirile semnificative din folosirea de mai putine resurse. Turistii si agentiile de turism pot ajuta inverzirea htelurilor daca cer conditiile enumerate mai sus atunci cand aleg un loc de petrecere a vacantei.
Consiliere pentru locuinte eficiente in Marea Britanie
Echipe de consilieri energetici vor vizita fiecare locuinta din Marea Britanie in decursul urmatoarelor doua decenii pentru a transforma toate cladirile din tara in constructii neutre din punctul de vedere al carbonului.
Secretarul Departamentului pentru energie si schimbari climatice din Marea Britanie, Ed Miliband, care va lansa aceasta consultare publica, a spus ca echipele de consilieri vor merge din casa in casa pentru a-i sfatui pe oameni cum sa-si eficientizeze consumul energetic al locuintei.
Dupa perioada de consultanta vor exista imprumuturi disponibile pentru plata noilor tehnologii. Pana in 2030, fiecare locuinta britanica va fi retehnologizata si va dispune de instalatii de incalzire si de racire precum panourile solare. Pachetul de masuri privind energia si sistemele de incalzire si racire vor reduce facturile la curentul electric si vor evita emiterea in atmosfera a milioane de tone de carbon.