S-a dovedit: Omul este vinovat pentru incalzirea globala

Oamenii de stiinta au gasit pentru prima data dovezi convingatoare pentru faptul ca incalzirea globala se intampla din cauza activitatilor umane si a emisiilor de gaze cu efect de sera asociate acestora, informeaza Telegraph.

Potrivit unui studiu efectuat recent de un grup de cercetatori de la Universitatea East Anglia (UEA) incalzirea rapida a climei de la ambele Poluri nu poate fi cauzata de fluctuatii climaterice , ci este influentata in mare masura de activitatile oamenilor.

Crestererea temperaturilor si topirea calotelor glaciare din Antarctica si din regiunea arctica pot conduce la o crestere dezastruoasa a nivelului marii, precum si la amenintarea vietii marine si a animalelor din regiunile polare.

In 2007, Grupul Interguvernamental de Experti in Schimbari Climatice al Organizatiei Natiunilor Unite (IPCC) spunea ca Antarctica este singurul continent unde schimbarile climatice provocate de om nu se observa, insa ultimele cercetari arata ca acest lucru nu mai este valabil.

Cercetatorii de la UEA au studiat temperaturile medii inregistrate in 70 de locuri diferite in Antarctica in ultimii 50 de ani si le-au comparat apoi cu patru modele climatice diferite. Rezultatele au demonstrat faptul ca influenta omului asupra naturii a cauzat o incalzire semnificativa la ambele Poluri inca din anul 2000.

Cu toate ca cercetarile efectuate de cei de la UEA sunt emfatice, ele pot starni controverse majore cu privire la cauzele incalzirii globale, de vreme ce raportul IPCC pretinde ca schimbarile climatice fac parte din ciclul natural al climei.

„Este primul studiu de acest gen care contine cele mai convingatoare date si dovezi ca incalzirea globala este influentata in mod semnificativ de omenire”, a spus Peter Stott, directorul biroului meteorologic in Mrea Britanie, Met Office, care a contribuit la elaborarea studiului. „Incalzirea majora sesizata la ambii Poli nu poate fi reprodusa decat prin includerea influentei umane, intrucat fluctuatiile naturale ale climei nu sunt indeajuns”, a adaugat acesta.

Potrivit studiului, temperaturile medii din regiune Arctica au crescut cu 2 grade Celsius in ultimii 40 de ani, cu mult mai mult decat media globala si cu 1 grad Celsius in Antarctica, care, la fel, este o crestere considerabila.

Temperatura aerului din aceasta toamna a crescut semnificativ atingand un nivel record in regiunea arctica din cauza topirii tot mai accelerate a ghetarilor. De cateva decenii incoace zona arctica este afectata de trendul incalzirii globale. Incalzirea aerului si a apei oceanului Arctic afecteaza viata salbatica marina si cea de pe uscat si reduce cantitatea de gheata care ar trebui sa reziste pana la vara urmatoare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri