Ieri a început la Tulcea a patra ediție a Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Cu aproape 40 de filme documentare în premieră națională la start, festivalul invită publicul la o sărbătoare a mediului și a filmului. Intrarea la filme este gratuită.
Prima zi a fost dedicată copiilor, care au fost prezenți la primele două proiecții în număr de peste 600. Ziua de joi a continuat cu filme pentru publicul tânăr, iar astăzi, cei 30 de copii de la Școala Franceză Anna de Noailles care participă la atelierul de regie din cadrul Pelicam, își prezintă filmele realizate în Delta Dunării. Tot astăzi începe și secțiunea competițională Fresh Perspectives jurizată de șase adolescenți din Tulcea.
Festivalul este împărțit și în acest an în patru secțiuni competiționale: lung metraje, Black Sea Docs, scurt metraje și Fresh Perspectives. Black Sea Docs conține filmele din și despre țările din regiunea Mării Negre, iar Fresh Perspectives aduce la Tulcea filme care vin cu soluții alternative la problemele actuale de mediu. În plus, programul conține și filme în afara competițiilor, printre care filme pentru copii, filmul câștigător al Green Film Network Award 2015, retrospectiva Dominique Marchais, precum și noua secțiune “Pelicam Adventure” în cadrul căreia va fi proiectat filmul “Killer Slope” (Olanda, 2014). Pelicam se desfășoară în patru locuri din Tulcea: Teatrul Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide și Piața Publică.
Dacian Cioloș, fost comisar european, face parte din juriul competiției principale a Pelicam 2015 alături de regizoarea Farida Pacha și André Abreu de Almeida, director de politici internaționale la organizația de mediu Tara Oceans. Competiția Black Sea Docs va fi jurizată de Peter O’Brien, membru în Consiliul de Administrație a Festivalului de Film de Mediu de la Washington, fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean. Alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan, jurnalista Andra Matzal și regizorul Tom Wilson vor juriza filmele de scurt metraje, iar Tică Darie, activist de mediu de la Roșia Montană, va coordona juriul format din elevi din Tulcea care va decide filmul câștigător din secțiunea Fresh Perspectives.
Pelicam își propune ca, prin filmele proiectate, să scoată în evidență probleme de mediu care ne afectează pe toți. De aceea, proiecțiile sunt însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri împreună cu regizorii, producătorii sau protagoniștii filmelor cărora li se alătură specialiști de mediu din România care vin cu perspectiva românească asupra provocărilor globale din punct de vedere al protejării naturii.
În cadrul secțiunii Fresh Perspectives, „Seeds of Time”/„Semințele vremii” (SUA, 2014) spune povestea pionierului agricultural Cary Fowler care se află într-o luptă contra cronometru pentru a proteja viitorul hranei noastre. Băncile de semințe din lume se năruie, eșecurile culturilor produc foamete și revolte, iar efectele accelerate ale schimbărilor climatice afectează agricultorii, la nivel global.
Comunități de fermieri peruvieni se luptă deja cu aceste efecte, încercând cu disperare să salveze peste 1 500 de soiuri de cartof indigen, pe terenurile lor. Având puțin timp de pierdut, Fowler și fermierii pornesc în călătorii personale și pasionale în încercarea de a salva singura resursă fără de care nu putem trăi: semințele.
Filmul care a făcut parte din selecția oficială la Berlinale în 2014 va fi proiectat în prezența co-producătorului JD Marlow sâmbătă, 13 iunie, la ora 18:00, la Muzeul de Artă.
“Silent River”/”Râul tăcut” (Mexic, 2014), unul dintre scurt metrajele înscrise la festival, spune povestea unei tinere care, împreună cu familia sa, vrea să salveze un râu. Râul Santiago, cunoscut sub numele de “Râul Morții”, trece pe la periferia orașului mexican Guadalajara. Timp de 40 de ani, deșeurile de la una dintre cele mai mari coridoare industriale din Mexic au fost aruncate în Santiago. 80% dintre fabricile din coridor – branduri ca IBM, HP, Coca-Cola, Levi’s, Hona și Nestlé – sunt americane și japoneze. Râul a fost transformat într-o substanță toxică cu peste 1.000 de chimicale.
Scurt-metrajul a fost premiat în cadrul Rhode Island International Film Festival 2014 și Pictoclick Film Festival 2014, și a făcut parte din selecția oficială la Environmental Film Festival in Nation’s Capital, Washington, USA 2015.
Proiecția va avea loc duminică, 14 iunie, la ora 13:30, la Muzeul de Artă din Tulcea.
Delta Dunării este sit UNESCO și unul dintre ultimele locuri din Europa unde natura sălbatică tronează. În acest cadru mirific, oamenii au o viață grea din cauza accesului dificil la servicii de sănătate, educație, dar și la produse necesare traiului de zi cu zi. Dificultățile vieții în deltă sunt surprinse în “Dialoguri de baltă” (România, 2014), înscris la secțiunea Black Sea Docs. Deși se investesc fonduri substanțiale pentru protejarea mediului în deltă, viața oamenilor este trecută cu vederea. Ei depind de baltă, natura fiind cea care îi rupe de lume, dar și cea care le dă resursele pentru a trăi. Regizoarea Ildikó Zonga Plájás va fi prezentă la proiecția în premieră națională a filmului în cadrul Pelicam 2015.
Filmul va fi proiectat de două ori: vineri, 12 iunie, ora 20:30, în Piața Mircea cel Bătrân și sâmbătă, 13 iunie, 18:15 la Centrul Cultural Jean Bart.
Lung metrajul “Good Things Await”/ „Lucrurile bune se lasă așteptate” (Danemarca, 2014), care a luat Grand Prix în cadrul Festival International du Film d’Environnement, Paris, Franța, 2015, spune povestea lui Niels, un fermier danez de 79 de ani, unul dintre ultimii fermieri idealiști din Danemarca. El produce alimente de calitate, apreciate de consumatori, dar și de cel mai bun restaurant din lume, Noma din Copenhaga. Tipul de agricultură pe care îl practică Niels este prietenos cu natura, un model nu foarte popular în rândul autorităților care îl amenință că îi retrag licența. Cum face el față și care este viitorul fermei lui biodinamice, în documentarul “Good Things Await” regizat de Phie Ambo.
Niels Stokholm se află la Pelicam anul acesta pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri după proiecție, care va avea loc sâmbătă, 13 iunie, ora 12:00, la Centrul Cultural Jean Bart.
Pe lângă filme și discuții pe teme de mediu, Pelicam a pregătit și alte activități pentru publicul tulcean și pentru participanții veniți la festival. Expoziția “Lumea secretă a planctonului” va fi amplasată în grădina Casei Avramide din Tulcea începând de azi după-amiază și vernisată împreună cu André Abreu de Almeida, director de mediu și politici internaționale la Tara Oceans, organizația care a pus la cale expoziția. Sâmbătă are loc în premieră o transmisiune radio live în străinătate chiar de la Pelicam. Invitații festivalului sunt și invitații jurnalistului Adrien Zerbini de la emisiunea “Prise de Terre” a postului public elvețian de radio.
Pentru al doilea an consecutiv, Asociația Vira coordonează în cadrul Pelicam “Primul meu film documentar”, atelierul de film documentar dedicat tinerilor tulceni. Atelierul constă în predarea tehnicilor de documentare socială și a tehnicilor utilizate în realizarea filmelor documentare. La finalul worksop-ului, participanții vor realiza un film documentar scurt. Participanții ediției de anul trecut a workshop-ului au realizat patru filme documentare despre Tulcea și imprejurimile orașului. Filmul “Clubul Sportiv Danubiu” realizat de Andrei Coca și Andrei Mihai a fost proiectat la Gala Decernării premiilor editiei din 2014 iar filmul “Colecționarul” face parte din selecția oficială a Super – festival de filme făcute de adolescenți – iunie 2015.
Participanții la atelierul de jurnalism radio organizat de Pelicam și Organizația Internațională a Francofoniei își prezintă în ultima zi de festival rezultatele documentării de o săptămână în Delta Dunării. Duminică dimineață, puteți auzi “Delta Dunării Soundtrack”, un reportaj radio colectiv despre provocările oamenilor “bălții”.
Festivalul se încheie cu un concert Robin and the Backstabbers, în Piața Civică din Tulcea.
Programul integral al festivalului poate fi consultat aici.
Mai citește și:
Poveștile din jurul Mării Negre, la Pelicam 2015
O nouă secțiune ce combină protecția mediului cu aventura la Pelicam
Cinci filme de mediu din cinci colțuri diferite ale lumii, în competiția principală Pelicam