Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de petrol si gaze, vrea sa devina lider si in domeniul energiei nucleare, grupul de stat Rosatom avand in constructie 15 reactoare, mai multe decat oricare alt furnizor international, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.
Cinci dintre aceste reactoare se afla in afara Rusiei, iar in curand Rosatom va incepe alte proiecte.
Compania a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va furniza doua reactoare in China, pe langa alte doua deja construite.
"China nu este o prioritate in acest moment, intrucat avem parteneriate mai mari in India, Turcia si, in viitor, in Vietnam", a aratat directorul general al Rosatom, Serghei Kirienko.
Majoritatea comenzilor provin in prezent din tarile emergente, in conditiile in care proiectele din statele dezvoltate sunt intarziate de opozitia politica.
Rosatom este pregatita pentru concurenta si in privinta preturilor. Potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, constructia unei centrale cu o putere de 1.000 de megawati in Rusia costa in medie 2,8 miliarde de dolari, cu 20%-50% mai putin decat centralele realizate de companiile occidentale.
Rusii au modernizat tehnologia nucleara, dupa dezastrul de la Cernobal.
"Tehnologia oferita de reactoarele fabricate de Rusia nu difera de cea a celorlalte companii. Expertii din afara o considera sigura", a declarat Mark Hibbs, analist in domeniul nuclear la Carnegie Endowment for International Peace.
Pe unele piete, decidentii, din domeniul comericial si politic, au totusi un anumit grad de nervozitate cand vine vorba de reactoarele rusesti, a adaugat el.
Rosatom, companie de stat, beneficiaza de sprijinul Kremlinului cand vine vorba de contracte. Astfel, contractul cu India pentru doua reactoare a fost semnat in timpul unei vizite a premierului Vladimir Putin la New Delhi, care a convenit atunci si vanzarea a 29 de MiG-uri si armament.
Acordul cu China a fost incheiat la Beijing in aceeasi zi cu un alt acord, privind livrarea de gaze naturale statului chinez. Cel mai mare concurent al Rosatom ar putea fi compania Korea Electric Power, ale carei reactoare costa cu circa o treime mai putin, potrivit OCDE.