Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si-a anuntat marti la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, planurile de reducere a activitatilor pana la reinceperea procesului de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana, proces suspendat in septembrie.
In prezenta intregii echipe de conducere a companiei, presedintele Gabriel Resources, Alan Hill, a declarat ca nu ii este usor sa anunte ca: "Trebuie sa suspendam activitatile".
Acest lucru inseamna si demararea procedurii de disponibilizare in etape a unei parti din personal. "Trebuie sa disponibilizam o mare parte a personalului, deoarece majoritatea activitatilor au fost sistate odata cu suspendarea procesului de autorizare", a spus Alan Hill.
Compania a initiat marti procedura legala cu privire la reducerea personalului prin trimiterea de notificari catre sindicat. In ansamblu se asteapta ca circa doua treimi din totalul celor 325 de posturi ale RMGC sa fie desfiintate cel mai curand la sfarsitul lunii februarie a anului viitor.
"Conducerea companiei va colabora indeaproape cu sindicatul si avem obligatia de a le acorda 30 pana la 40 de zile pentru a evalua impreuna ce posturi vor fi desfiintate si ce posturi vor fi pastrate", a precizat Alan Hill.
Angajatii care vor fi disponibilizati vor primi un preaviz de 20 de zile lucratoare. Potrivit sefului Departamentului de resurse umane, Oana Grigoriu, inca nu a fost stabilit numarul precis al angajatilor ce vor fi disponibilizati.
O alta decizie luata de companie este de a suspenda in februarie 2008 programul de achizitionare a terenului la Rosia Montana, demarat in urma cu cinci ani. Pana in prezent, compania a achizitionat in regim de "cumparator voluntar – vanzator voluntar" un procent de 73% din proprietatile din zona industrializata, din zona protejata si din zona tampon.
Un alt program care va fi suspendat este cel de cercetari arheologice preventive ale companiei. RMGC a investit peste 10 milioane de dolari pentru documentarea si conservarea siturilor miniere vechi din Rosia Montana.
Vor fi suspendate si programele de pregatire si calificare profesionala si de asistenta pentru stimularea initativei private. Alan Hill a declarat ca vor continua insa majoritatea proiectelor de dezvoltare a comunitatii pe care compania le-a initiat in ultimii doi ani, programe care vizeaza ajutorarea copiilor, a persoanelor defavorizate si a celor in varsta din localitatea Rosia Montana.
Compania RMGC a cheltuit pana in prezent pentru acest proiect minier peste 300 de milioane de dolari.
Directorul financiar al Gabriel Resources, Richard Young, a subliniat ca, pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a companiei in vederea primirii autorizatiilor si construirii minei la Rosia Montana vor fi luate masurile care se impun, "oricat de dificil de luat ar fi acestea".
In cursul lunii septembrie, ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat ca "deocamdata" procedura de evaluare in ceea ce priveste proiectul minier de la Rosia Montana nu va continua, intrucat certificatul de urbanism care trebuie introdus in aceasta procedura este suspendat de drept.
"Imposibilitatea de continuare a procedurii de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Rosia Montana se bazeaza pe faptul ca certificatul de urbanism depus la dosarul solicitantului este suspendat de drept prin aplicarea art. 14 alin. 5 din Legea Contenciosului Administrativ", se preciza intr-un comunicat de presa dat publicitatii de minister.
Pe 27 iulie, Consiliul Judetean Alba a emis un nou certificat de urbanism companiei Rosia Montana Gold Corporation, in conditiile in care precedentele doua certificate au fost suspendate de Tribunalul Alba, in 15 iunie 2005, respectiv de Tribunalul Cluj, in 20 iulie 2007.
La cererea asociatiei "Alburnus Maior", instanta din Alba Iulia a suspendat in urma cu doi ani un certificat de urbanism eliberat de Consiliul Judetean Alba in 2004, iar Tribunalul Cluj a admis, la solicitarea Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), o cerere de suspendare a certificatului emis anul trecut.
Vicepresedintele pe probleme juridice a companiei, Nicolae Suciu, a declarat marti la Alba Iulia ca societatea a depus pe 16 noiembrie o plangere la Curtea de Apel Bucuresti impotriva deciziei ministerului Mediului de a suspenda procedura de aprobare a acordului de mediu, iar in urmatoarele saptamani va fi depusa si o plangere administrativa impotriva refuzului de a acorda autorizatiile de siguranta ale barajelor.
In urma cu doua saptamani, Curtea de Apel Brasov a anulat certificatul de descarcare de sarcina arheologica emis de Ministerul Culturii pentru masivul Carnic, unde se afla o importanta parte a zacamantului auroargintifer de la Rosia Montana. Decizia este revocabila si poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Juristul companiei, Nicolae Suciu, a spus ca se asteapta deocamdata primirea considerentelor care au stat la baza acestei decizii luate de instanta din Brasov, dupa care, probabil, va fi atacata hotararea la Curtea Suprema. La randul sau, Adrian Gligor, seful Departamentului de patrimoniu al companiei, a precizat ca in faza de constructie a minei nu este nevoie de acest certificat pentru masivul Carnic, ci doar in faza de operare.
RMGC a depus in mai 2006 Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului – EIM la Ministerul Mediului, documentul in cauza fiind determinant in obtinerea acordului de mediu necesar demararii exploatarii si inceperii constructiei minei.
Studiile arata ca rezervele dovedite ale zacamantului de la Rosia Montana se ridica la 323 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint.
Gabriel Resources este o societate canadiana de resurse minerale angajata in exploatarea si dezvoltarea unor zacaminte de minerale din Romania, iar in prezent este implicata in dezvoltarea proiectului minei aurifere Rosia Montana, detinut in proportie de 80%.
Gabriel Resources intentioneaza sa dezvolte la Rosia Montana in Muntii Apuseni cel mai mare proiect de minerit aurifer-argentifer la suprafata din Europa cu o durata a activitatilor de exploatare de 16 ani.
Compania Rosia Montana Gold Corporation, detinuta de firma canadiana Gabriel Resources, estimase ca lucrarile de constructie a exploatarii miniere din Apuseni ar fi putut demara in toamna acestui an.