Romsilva contrazice Greenpeace

In Romania, potrivit Greenpeace,  sunt taiate 3 hectare de padure in fiecare ora, suprafata forestiera totala despadurita si degradata, in perioada 2000 – 2011, fiind de 280.108 hectare, adica de aproximativ 28.000 de hectare pe an.

Rezultatele, cuprinse intr-un studiu dat publicitatii de organizatia de mediu, sunt insa contestate de directorul Romsilva, Valerian Solovastru, care le catalogheaza drept irelevante.

“In Romania se taie, intr-adevar, anual 5.000 de hectare de padure, insa legal, controlat, si este vorba despre taieri necesare cum ar fi cele de intretinere sau taieri care se fac din ratiuni economice. Suprafetele sunt insa impadurite in acelasi ritm, iar in ceea ce priveste taierile ilegale, acestea se cifreaza la sub 1% din suprafata controlata de Romsilva. Problemele care apar insa sunt taierile abuzive inregistrate la particularii care detin paduri si aici ar trebui luate masuri”, a declarat, pentru Green Report, Valerian Solovastru, directorul Romsilva.

Valerian Solovastru mai spune ca, in tara noastra, taierile sunt sub 60%, raportat la media europeana, alte state din Uniunea Europeana avand un procentaj inregistrat, mai mare, chiar de 75%.

“Taierile de paduri ar trebui sa ajunga la zero!”

Greenpeace a lansat si o harta suprafetelor despadurite din Romania, in perioada 2000 – 2011. Conform acestei harti, cele mai afectate judete sunt Suceava, Harghita, Arges, Maramures si Cluj.

In acest context, organizatia solicita ministrului Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, sa ia masuri urgente pentru protejarea padurilor. In Romania, padurile acopera aproximativ 29% din suprafata, fata de media tarilor Uniunii Europene, care este de 42%, si sunt concentrate in principal in zona montana, potrivit estimarilor facute de Greenpeace.

Studiul facut de Greenpeace are menirea, potrivit reprezentantilor acestei organizatii, sa atraga atentia atat asupra taierilor care se fac din ratiuni economice, cat si asupra defrisarilor ilegale sau a celor facute de proprietarii de paduri.

“Suntem constienti de eforturile pe care autoritatile, inclusiv Romsilva, le fac in ceea ce priveste pastrarea padurii, insa ar fi de dorit sa ajungem la taieri zero, mai ales in contextul in care efectele schimbarilor climatice devin din ce in ce mai vizibile. Dorim ca Ministerul Mediului sa ia masuri si in ceea ce priveste activitatea marilor corporatii care exploateaza lemnul, dar si in privinta proprietarilor de paduri, care ar putea fi determinati sa nu mai taie copacii prin oferirea unor stimulente”, a explicat, pentru Green Report, Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Ariile protejate, subfinantate cu 50%

Studiul mai releva si faptul ca aproape jumatate, mai exact 48,95% din suprafetele despadurite in perioada 2000-2011 se afla in actualele arii protejate. Mai grav este faptul ca sunt afectate chiar padurile virgine, acestea fiind printre cele mai valoroase.

Pe de alta parte reprezentantii Romsilva sustin ca finantarea ariilor protejate (AP) aflate in grija Romsilva, in conditiile in care acestea furnizeaza cel putin 2% din PIB, se rezuma la 2 milioane euro anual, ceea ce presupune ca aceste zone sunt subventionate cu mai mult de 50% sub nivelul critic.

In sustinerea ariilor protejate din Carpati s-au implicat deja oameni de afaceri, printre care se afla si Camelia Sucu, sportivi renumiti, cum este Ivan Patzaichin, cat si ONG-uri, iar din partea Ministerului Mediului exista o promisiune de finantare de 4 milioane de euro pentru AP.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Padurile raman la Ministerul Mediului 
Padurile, mutate in curtea Agriculturii

Ariile protejate din Carpati, subfinantate cu 50%
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri