Romanii sunt campioni la colectat becuri

In primele opt luni ale anului 2012, asociatia Recolamp a colectat si reciclat cu 170 la suta mai multe echipamente de iluminat decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Cantitatea colectata in primele opt luni din anul 2012 a depasit 245 de tone.

In primele opt luni ale anului trecut s-au colectat 91 de tone, iar pe intregul an 2011, Recolamp a colectat si trimis la reciclare 150 de tone de deseuri provenite din echipamente (corpuri si surse) de iluminat.

Aceste informatii au fost prezentate astazi, cu prilejul publicarii raportului de activitate al Recolamp pe anul 2011.

“Anul trecut am avut parte de provocari, dar si de satisfactii. Recolamp a continuat politica de dezvoltare si de consolidare, care se inscrie in strategia pe termen mediu si lung. Proiectele si actiunile derulate pana in prezent nu fac decat sa confirme obiectivele Asociatiei anuntate la infiintare, in urma cu 5 ani: preluarea responsabilitatii producatorilor romani in ceea ce priveste obligatiile anuale de colectare, reciclare si valorificare a deseurilor provenind din echipamente de iluminat, in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene”, a declarat Bela Kovacs, director general al Recolamp.

6,6 milioane de echipamente de iluminat au intrat pe piata in 2011

Pe parcursul anului 2011, Recolamp a reprezentat 125 de participanti care au pus pe piata 6.673.101 echipamente de iluminat.

Suma totala a Timbrului Verde administrat de Asociatie a fost de 6.005.817 lei. Toate fondurile sunt utilizate exclusiv pentru construirea si administrarea unei infrastructuri nationale care sa asigure colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente de iluminat.

“In 2011, in comparatie cu 2010, am asistat la scaderea cu 10 la suta a pietei de echipamente de iluminat. Totusi, chiar si cu venituri mai mici, am reusit sa ne imbunatatim rezultatele privind colectarea si reciclarea cu peste 65 la suta pentru ca pana la finele lui 2011 am gestionat 150 tone de deseuri. Am reusit sa mentinem trendul ascendent accelerat si suntem mandri sa anuntam ca in primele 8 luni din 2012, am depasit deja 245 tone de echipamente de iluminat colectate de Recolamp”, a adaugat Kovacs

Proiect transfrontalier Romania – Ungaria

In anul 2011, asociatia Recolamp a devenit prima organizatie colectiva din Romania care a beneficiat de fonduri europene. Impreuna cu organziatia non-profit Electro-Coord Ungaria, Recolamp a lansat Proiectul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013: “Reducerea poluarii cu substante toxice prin imbunatatirea managementului deseurilor de surse de lumina in judetele de la granita dintre Ungaria si Romania”. Acest proiect a fost derulat intre martie 2011 si mai 2012, in judete amplasate la granita dintre cele doua state partenere (Romania – Arad, Timis, Bihor, Satu-Mare si Ungaria – Hajdu-Bihar, Szabolcs-Szatmar-Bereg, Bekes si Csongrad).

„Datorita sustinerii financiare oferite de Fondul Regional de Dezvoltare al Uniunii Europene si de cele doua state membre, cei doi parteneri – Recolamp si Electro-Coord – si-au consolidat cooperarea si au actionat ca o echipa pentru a-si atinge un important scop comun – protejarea mediului si imbunatatirea calitatii vietii celor care locuiesc in zonele acoperite de acest proiect, printr-o gestionare eficienta a colectarii si reciclarii deseurilor din surse de lumina. Vom continua sa facem acest lucru si in anii care urmeaza”, a precizat Bela Kovacs.

Pana la finalul anului 2012, Recolamp va continua campaniile de constientizare dedicate publicului larg si generatorilor de deseuri – atat companii private cat si institutii publice, mesajul transmis fiind acela ca, in parteneriat cu Recolamp, activitatea de reciclare a echipamentelor de iluminat este gratuita si usor de realizat in Romania.

Recolamp este o organizatie non-profit infiintata in septembrie 2007, autorizata de Ministerul Mediului si Padurilor, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric Hungary ZRT, SC Osram Romania SRL si SC Philips Romania SRL.

Misiunea Recolamp este preluarea de la producatori a responsabilitatii privind gestionarea deseurilor de echipamente de iluminat, colectarea si reciclarea becurilor economice si a tuburilor fluorescente arse in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

„Ziua Verde” pentru evacuarea deseurilor
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri