Protectia mediului e, dupa saracie, cea mai importanta problema pentru populatia urbana din Romania, conform Barometrului Verde. Problemele de mediu cele mai importante atat la nivel de tara cat si global sunt considerate a fi subtierea stratului de ozon, asociata cu poluarea aerului, incalzirea globala si poluarea apelor.
Tipologia "verde" a romanilor de la oras ii imparte in eco-indiferenti, 8%, persoanele care nu adopta un comportament de protectie a mediului, eco-neutrii, 28%, care il adopta strict din scopuri functionale, eco-suporterii, 53%, care au un comportament prietenos cu mediul si in final ecopromotorii, 11%, care adopta explicit scopul de a proteja mediul. Daca eco-suporterii si promotorii sunt majoritari din Transilvania si din Banat, eco-indiferentii si econeutrii sunt cei mai multi din Dobrogea si din Bucuresti.
Majoritatea respondentilor sunt doar absolventi cu nota de trecere la cunostintele despre mediu, legislatie si institutii responsabile si numai 5% sunt premianti de 9 si 10. Barbatii se descur ca mai bine la testul pe probleme de mediu, iar printre cei 27% corigenti se gasesc in numar mare femei cu varsta peste 65 ani. Dintre sursele de informa re, televizorul conduce detasat, iar presa scrisa si internetul au impact doar asupra a 22 si respectiv 15% din populatie fata de 43 si 24% care reprezinta media europeana.
Cei mai multi dintre cei chestionati spun ca evita alimentele modificate genetic, scot din prize electrocasnicele si arunca gunoiul doar in spatii amenajate. Multi dintre ei se deplaseaza pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport in comun.
Mai mult de jumatate din populatia urbana se declara in favoarea energiei regenerabile. Cei mai multi (77%) opteaza pentru cea solara, 67% pentru hi droenergie, 65% pentru eoliana si 53% pentru energie pe baza de biomasa. Energia nucleara este considerata de majoritatea respondentilor ca fiind o amenintare la adresa calitatii vietii.
Barometrul Verde este realizat de catre Fundatia Terra Mileniul III si Asociatia Alma-Ro cu sprijinul financiar al CEE Trust. Studiul a fost efectuat in perioada iunie – august 2008 pe un esantion de 1165 de persoane din toate regiunile tarii.