Romania vrea sa cumpere deseuri

Din deseuri se pot recupera materii prime deficitare

Viitoarea Strategie Nationala pentru Gestionarea Deseurilor (SNGD), acum in faza de proiect, va urmari reducerea exportului de deseuri si incurajarea importurilor, intrucat deseurile reprezinta o resursa economica.

Optiunea importurilor este mentionata si in Raportul de Mediu care insoteste proiectul SNGD. Una dintre directiile de actiune ale Strategiei va fi “evitarea exporturilor si incurajarea importurile fluxurilor de deseuri pentru care exista tehnologie de reciclare / valorificare si utilizarea acestora ca resurse”, precizeaza Raportul de Mediu.

SNGD a fost elaborata de specialisti din Ministerul Mediului, in doua variante, cea mai recenta varianta  fiind publicata in ianuarie 2013. Aceasta a doua varianta a parcurs si procedura consultarii publice, care s-a incheiat ieri.

Raportul de Mediu asupra proiectului SNGD este elaborat de experti independenti.

Pe de alta parte, SNGD prezinta o ierarhie a deseurilor, bazata pe eficienta masurilor de administrare a acestora. Ierarhia pune pe primul loc prevenirea producerii deseurilor:

Sa se produca cat mai putine deseuri, mai ales prin modificari ale obiceiurilor de consum legate de ambalaje”, solicita Strategia Nationala.

Produsele uzate trebuie reparate si reutilizate

In ordinea eficientei, urmatoarea preocupare va fi reutilizarea produselor scoase din uz, chiar si in alt scop decat cel initial.

Reciclarea va fi a treia optiune de gestionare a deseurilor, fiind posibila doar daca deseurile sunt colectate selectiv si daca exista tehnologia specifica.

Deseurile care nu pot fi reciclate vor fi valorificate energetic, in incineratoare.

Ultima optiune de administrare a deseurilor, cea mai putin recomandata, va fi stocarea in depozite de deseuri. Aceasta procedura va fi permisa doar in cazul in care nu se pot aplica alte metode.

Diferitele masuri / optiuni de gestionare a deseurilor sunt grupate in functie de impactul lor pe termen lung asupra mediului inconjurator, categoria cu cel mai redus impact, si anume prevenirea generarii deseurilor are o prioritate maxima, urmata fiind de pregatirea pentru reutilizare, reciclare, valorificare si ultima dintre toate eliminarea (de exemplu – depozit de deseuri)”, a precizat, pentru Green Report, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Un aspect sensibil al viitoarei Strategii va fi incinerarea deseurilor. Acceptarea acestei metode, ca o solutie de administrare a deseurilor pentru urmatorii ani, apare in momentul in care organizatiile internationale de mediu semnaleaza extinderea exagerata a capacitatilor de incinerare din Europa.

Din acest motiv, incineratoarele duc lipsa de materie prima si apare tentatia incinerarii unor deseuri reciclabile.

Chiar si in Romania, procentul de reciclare a deseurilor este de numai 1 la suta, in timp ce fabricile de ciment au o capacitate de incinerare de circa 10 la suta.

In Romania a aparut chiar un site special, http://www.faraincinerare.ro, care aduce argumente impotriva arderii deseurilor. Dezavantajele acestei proceduri sunt emisiile toxice eliberate in aer, apa si sol, formarea de cenusa toxica ce trebuie stocata in depozite de deseuri periculoase, precum si riscul arderii unor deseuri reciclabile.

Nu in ultimul rand, incineratoarele sunt un mare producator de gaze cu efect de sera, intrucat emit mai mult CO2 pe MWh decat orice alta sursa de energie bazata pe combustibil fosil, inclusiv decat centralele electrice pe baza de carbune.

“Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor, propusa spre dezbatere publica in aceasta perioada, promoveaza valorificarea energetica a deseurilor prin incinerare, in ciuda faptului ca arderea deseurilor are numeroase consecinte negative asupra mediului inconjurator, economiilor locale si sanatatii publice”, avertizeaza Elena Rastei, Romania fara Incinerare.

Incinerarea nu este o solutie sustenabila. Solutiile corecte sunt, in primul rand, reducerea cantitatii de deseuri produse, apoi reutilizarea lor asa cum sunt, urmata de reciclare”, a explicat, pentru Green Report, Mircea Ilie, vicepresedinte Viitor Plus.

In opinia acestuia, incinerarea este utila mai ales pentru deseurile periculoase, cum sunt cele contaminate in spitale, pentru care nu exista alta solutie. In final, deseurile care nu au putut fi valorificate in niciun fel pot fi trimise la depozitul de deseuri, dar volumul trimis la groapa de gunoi trebuie sa tinda la zero, considera Mircea Ilie.

Ceea ce nu poate fi reciclat trebuie valorificat energetic

Lorita Constantinescu, director de comunicare Eco-Rom Ambalaje, considera ca ierarhia deseurilor, asa cum este mentionata in proiectul SNGD, este corecta:

„Nu trebuie sa rupem din context. In ierarhia propusa aceasta este ordinea: prevenirea, reutilizarea, reciclarea, valorificarea energetica si eliminarea prin depozitare. Este normal ca ceea ce nu poate fi reciclat trebuie valorificat. E de preferat in detrimentul depozitarii la groapa de gunoi. Faptul ca valorificarea energetica este mentionata in Strategie nu inseamna ca este si promovata”, a declarat, pentru Green Report, Lorita Constantinescu.

Dupa finalizarea etapei de consultare publica, Directia Evaluare Impact si Controlul Poluarii din cadrul MMSC va emite un aviz de mediu. Imediat dupa aceea, va fi elaborata o propunere de Hotarare de Guvern pentru adoptarea Strategiei, care va fi supusa avizarii interne si apoi trimisa Executivului.

Reprezentantii Ministerului Mediului estimeaza ca Strategia va fi aprobata in primul semestru al anului 2013.

spot_img

Ultimele știri