Opt laureati ai Premiului Nobel au adresat o scrisoare presedintelui Traian Basescu, cerand ca Romania sa sustina Directiva Uniunii Europene privind calitatea carburantilor.
Propunerea va fi supusa la vot la Bruxelles, in data de 23 februarie, iar Directiva va stabili modul in care furnizorii vor calcula si raporta intensitatea de carbon a combustibililor fosili si a energiei electrice.
Astfel se va putea face distinctie intre combustibilii neconventionali obtinuti din carbune, gaze naturale, sisturi bituminoase si bitum natural (sau titei de sist) si combustibilii conventionali produsi din petrol brut.
Combustibilii proveniti din sisturi sunt similari celor obtinuti din petrol brut, dar procedeele de obtinere a carburantilor din sist sunt considerate de trei pana la cinci ori mai poluante decat cele de obtinere a combustibililor conventionali.
Tarile care sustin ideea obtinerii de carburanti din sisturi folosesc drept argument ideea ca aceasta metoda reduce dependenta de titei. Unul dintre marii producatori mondiali de combustibil din sist bituminos este Canada. Rusia are, de asemenea, resurse importante de sisturi bituminoase.
Europa impotriva gazelor de sist
La sfarsitul saptamanii trecute, protestatari romani si bulgari au manifestat in fata Ambasadei Romaniei din Londra, cerand Guvernului de la Bucuresti sa nu permita exploatarea gazului de sist prin fractionare hidraulica (fracking), intrucat acest procedeu este controversat din punctul de vedere al impactului sau asupra mediului.
In Romania, compania Chevron detine mai multe licente pentru explorarea gazelor de sist si planuiete sa inceapa forarile in a doua jumatate a acestui an. In afara de Chevron, compania ungara MOL si Canada’s East West Petroleum au incheiat acorduri cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si asteapta aprobarea Guvernului.
“Europenii au devenit constienti de pericolele fractionarii hidraulice dupa ce au vazut pagubele provocate de acest procedeu in SUA . Interzicerea exploatarii gazelor de sist prin fractionare hidraulica de catre Bulgaria reprezinta un inceput. Speram ca exploatarea acestora sa fie interzisa pe intreg teritoriul european iar sursele de energie regenerabila sa fie sustinute total”, a declarat Pavel Drumev, un infocat opozant al fractionarii hidraulice.
Fractionarea hidraulica folosita in exploatarea gazelor de sist a provocat in statul american Ohio un cutremur de 4 grade, iar in Wyoming panza freatica a fost contaminata. De asemenea, un studiu recent efectuat de cercetatorii Universitatii Cornell a aratat ca fractionarea hidraulica poate elibera in atmosfera mai multe gaze cu efect de sera decat folosirea carbunelui.
20 la suta din emisiile de carbon provin din transporturi
Anul trecut, in dezbaterile de la Parlamentul European, deputatul britanic Linda McAvan prezenta chestiunea din punct de vedere tehnic: “Stim ca in jur de 20 la suta din emisiile de gaze cu efect de sera provin din transport. Stim ca aceasta cifra este in crestere, spre deosebire de sectorul locuintelor si cel energetic, in care procentul scade. Curatarea carburantilor nostri folositi in transport are un rol-cheie in lupta impotriva schimbarilor climatice si de aceea este atat de importanta aceasta Directiva privind calitatea carburantilor. Avem acum un studiu privind nisipurile bituminoase. Acel studiu arata ca emisiile de gaze cu efect de sera de la nisipurile bituminoase sunt in medie de 107,3 grame de CO2 pe megajoule, in comparatie cu 87,1 grame de la carburantii conventionali. Pentru sisturile bituminoase arata o rata de 122 si 139 grame de CO2 pe megajoule. Cu alte cuvinte, arata ca acesti carburanti sunt mai poluanti decat carburantul conventional”.
In ultimele zile, cei opt laureati ai Premiului Nobel pentru Pace au adresat acelasi mesaj catre mai multi sefi de stat din Europa. “Schimbarile climatice reprezinta cea mai mare amenințare pentru bunastarea planetei noastre. Ne aflam la un punct de cotitura. Directiva Calitații Carburanților, propusa de Comisia Europeana, este exemplul unei politici care, implementata corect, ne poate indeparta de dependența noastra distrugatoare fața de petrol, carbune și de gaz natural catre sursele de energie regenerabila si catre transporturi nepoluante”, subliniaza scrisoarea laureatilor Nobel.
Printre cei opt semnatari se afla si arhiepiscopul Desmond Tutu (Africa de Sud), detinator al Premiului Nobel in anul 1984.
Initiativa laureatilor Nobel a fost urmata, astazi, de reactia societatii civile din Romania. “In aceasta dimineata, 20 de organizatii de mediu din Romania au adresat un apel similar catre Ministerul Economiei si Ministerul Mediului, in calitate de institutii care elaboreaza politicile publice”, a precizat, pentru Green Report, Raluca Petrescu, ofiter de relatii publice al organizatiei TERRA Mileniul III.
Foto: www.desmogblog.com
Romania, somata sa interzica fracking-ul
Registrul national al emisiilor de carbon si-a reluat functionarea