Romania, vedeta la BioFach 2013

“Tara Anului”, in 2012, a fost India care a platit 1 milion de euro pentru organizarea evenimentelor programate

Miercuri, 13 februarie a.c., se deschid la Nurnberg, Germania, portile celui mai mare targ de produse bio din lume, BioFach 2013. Romania este prezenta in calitate de “Tara Anului”, iar suma pusa la dispozitie de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), care va plati costurile de participare la acest eveniment, se ridica de 800.000 de euro.

Tara noastra a fost nominalizata ca “Tara a anului” la acest targ, datorita cresterii spectaculoase a numarului de operatori din agricultura ecologica, intre anii 2010 – 2012, de la 3.155 la 26.700. Procentual, acest numar a crescut de peste 1.000 de ori, cea mai mare crestere inregistrata in ultimii 2 ani, in lume. In plus, terenul agricol din Romania este cotat la nivel european ca fiind inca favorabil cultultivarii in sistem ecologic, mai ales in zonele de deal si de munte”,  a declarat, pentru Green Report, Marian Cioceanu, presedintele Bio-Romania.

50 de operatori romani, prezenti la cel mai mare targ de produse din lume

La targ participa 50 de firme romanesti, producatori, exportatori si importatori de produse bio, iar in 14 februarie MADR  va organiza o dezbatere internationala cu caracter interministerial  intitulata “Agricultura Ecologica – Orizonturi 2020” la care, tari ca Olanda, Slovacia, Cehia, Polonia sau Germania, vor dezbate la nivel ministerial, noile planuri si strategii privind dezvoltarea agriculturii ecologice in Europa.

Ziua de 15 februarie este dedicata desfasurarii a doua conferinte,  “Transparenta si incredere in agricultura ecologica din Romania” si “Avantajele consumului de alimente Bio pentru sanatatea omului”. Ambele conferinte vor fi incheiate de  luari de cuvant ale unor operatori  romani din agricultura ecologica , care vor transmite experienta lor intr-o sesiune speciala intitulata “Povesti de succes din Romania”.

80% din mierea si fructele bio, pe piata externa

Romania a devenit in ultimii ani o piata deosebit de interesanta pentru industria bio. Deocamdata, mai mult ca sursa de materii prime, si nu ca industrie de procesare. Principalelele produse ecologice care merg la export sunt legumele si mierea, 80%, dintre acestea cele mai multe fiind trimise in Germania.

Valoarea exporturilor de produse ecologice a fost estimata la 250 de milioane de euro, in 2011, comparativ cu 100 de milioane de euro, in 2010. Cele mai exportate produse au fost mierea, cerealele, fructele de padure si vinurile.

Romania este inca o piata de export de astfel de produse, dar ca materie prima, nu ca alimente procesate. Aceasta materie prima pe care noi o exportam este prelucrata in Germania si Belgia si se intoarce pe piata romaneasca, dar la preturi de 4-5 ori mai mari”, potrivit lui Marian Cioceanu.

 

spot_img

Ultimele știri