Romania va rata investitii de 4 miliarde de euro

Doru Voicu, presedintele Consiliului Directoral al Asociatiei Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA)

Prin aplicarea masurilor de reducere a numarului si valorii certificatelor verzi acordate pentru sustinerea energiilor regenerabile statul roman va bloca investitii de 4 miliarde de euro, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte, Doru Voicu, presedintele Consiliului Directoral al Asociatiei Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA).

La momentul acesta, la granitele Romaniei sunt 4 miliarde de euro care asteapta sa intre in diverse proiecte aflate in diferite stadii de dezvoltare. Probabil ca nu vor mai intra dupa aplicarea acestor masuri”, a spus Voicu.

Potrivit acestuia, anul trecut, la bugetul statului au fost colectate din regenerabile peste 500 milioane de euro reprezentand „taxa vamale, salarii etc”.

Este clar ca regenerabilele sunt o industrie care foloseste Romaniei, o tara aflata in curs de dezvoltare. Investitiile straine directe sunt ca aerul pentru o astfel de tara”, a mai adaugat reprezentantul RPIA.

Potrivit acestuia, din cele 4 miliarde de euro cea mai mare parte ar urma sa fie alocate sectorului eolian, iar circa 500 milioane de euro ar urma sa fie investite in noi parcuri fotovoltaice cu puteri de 200-300 MW in acest an.

Intr-un interviu acordat Green Report, Ciprian Glodeanu, preseintele RPIA, a declarat ca valoarea investitiilor facute in sectorul fotovoltaic pana in prezent este de aproximativ 80 milioane de euro, la care se adauga sume investite in proiecte ce se afla in diferite stagii de dezvoltare, dar care nu au fost momentan concretizate.

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a declarat in urma cu o saptamana ca schema de sprijin pentru producatorii de energie din surse regenerabile va fi modificata, dar nu va disparea.

Ultima forma a proiectului de lege prin care sa fie reduse schemele de sprijin pentru energia verde prevede o reducere de la doua certificate verzi la eoliene la 1 sau 1,5, de la 3 certificate la 1,4 pentru microhidrocentrale, de la 6 la 3,5 pentru centrale fotovoltaice si de la 2 certificate la 1,6 pentru biomasa.

De asemenea, proiectul prevede ca nivelul maxim acceptat pe piata de tranzactionare a certificatelor verzi sa fie 30 euro/MW, fata de 55 euro/ MW in prezent si pastrarea minimului garantat la 27 euro/MW.

In plus, se va introduce o limitare la nivel national a nivelului maxim de megawati produsi din energie verde la 3.500 MW.

O alta deosebire fata de situatia din prezent este ca se va cere o garantie financiara pentru proiecte. Noua schema ar urma sa intre in vigoare de la 1 iulie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri