Romania va avea o strategie nationala pentru dezvoltare durabila pana in vara

Varianta finala a Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei va fi gata pana in vara acestui an, urmand ca aceasta sa fie ulterior transmisa Comisiei Europene pentru aprobare, a declarat joi Calin Georgescu, director al Consiliului National de Dezbatere Publica.

Strategia va cuprinde obiectivele-tinta pentru dezvoltarea Romaniei pe termen lung, pana in 2030, precum si masurile de implementare si evaluare a surselor de finantare realiste la orizontul anilor 2013, 2020 si 2030. Noua strategie va trebui sa tina cont de cele patru axe de dezvoltare stabilite prin Strategia de Dezvoltare Durabila Extinsa adoptata de Uniunea Europeana in iunie 2006: competitivitate economica, mediu, coeziune sociala si asumarea responsabilitatilor internationale.

Finalizare strategiei Romaniei ar putea sa intarzie insa, deoarece ministerele implicate nu au trimis inca cifrele si prezentarile in vederea realizarii unei forme finale a strategiei.

’Deocamdata nu am primit niciun comentariu si nici cifrele si prezentarile pe care ministerele trebuiau sa ni le trimita. Speram ca pana pe 25 februarie sa primim analizele solicitate, astfel incat, pana la urmatoarea intalnire a Consiliului, pe 20 martie, sa avem o dezbatere publica pe text’, a spus Calin Georgescu, cu ocazia celei de a doua dezbateri publice pentru adoptarea strategiei.

Comitetul de Dezbatere Publica ar trebui sa primeasca date concrete cu privire la mai multe teme ce vor fi abordate in strategie, respectiv dezvoltarea economica, saracia si excluziunea sociala, imbatranirea societatii, sanatate publica, schimbarea climei si energie, productie si consum, managementul resurselor naturale, transport, guvernare de buna calitate si parteneriat global.

Grupul de redactare a precizat si anumite sugestii pentru strategia de dezvoltare durabila a Romaniei, care isi propune atingerea nivelului mediu actual al Uniuni Europene la nivelul anului 2020 si apropierea semnificativa a Romaniei de nivelul mediu de dezvoltare al tarilor membre in 2030. ’Consideram ca strategia ar trebui sa fie sustinuta si de anumite strategii punctuale, care tin de managementul resurselor naturale si apele subterane, de un invatamant bazat pe calitatea de continut, precum si pe o economie axata pe economisire si productia de produse cu valoare adaugata mare’, a explicat Calin Georgescu.

Strategia reprezinta un proiect comun al Guvernului Romaniei, prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, si al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin Centrul National pentru Dezvoltare Durabila.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri