Romania va avea o retea inteligenta pentru colectarea deseurilor

Aparatele automate vor functiona in marile magazine

21 de aparate automate de preluare a deseurilor de ambalaje vor fi instalate, pana luna viitoare, in marile magazine din Romania.

Actiunea se deruleaza pe baza unui acord voluntar semnat intre Ministerul Mediului, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) si grupul de firme Green Group, care distribuie aparatele.

Negocierile privind introducerea sistemului automat de preluare a deseurilor au inceput in noiembrie 2012, la initiativa Ministerului Mediului.

Pana in acest moment, au intrat in functiune 19 aparate, in cadrul retelelor comerciale Cora, Auchan si Carrefour. Urmatoarele 21 de echipamente vor fi instalate in magazine din aceleasi retele.

Cele 40 de automate aduse pana acum in Romania, denumite Sigurec, au valoarea de 835.000 euro.

Obiectivul nostru este sa ajungem la 2000 de aparate automate. Acestea vor reprezenta o adevarata retea inteligenta de preluare a deseurilor”, a declarat, pentru Green Report, Constantin Damov, reprezentantul Green Group.

In afara lanturilor comerciale, Green Group a mai primit solicitari de instalare a unor dispozitive de reciclare din partea unor primarii, precum si din partea administratiilor unor cartiere ANL.

PET si aluminiu, in acelasi aparat

Aparatele automate functioneaza foarte simplu, din punctul de vedere al clientului. Acesta introduce ambalajele in aparat, iar dispozitivul realizeaza identificarea si separarea ambalajelor pe cele doua categorii – PET, respectiv doze de aluminiu.

In interiorul aparatului, ambalajele sunt compactate, pentru a economisi spatiul si pentru a putea fi transportate ulterior, intr-un mod cat mai eficient, la fabricile de reciclare.

Un important beneficiu adus de aparatele automate va fi colectarea dozelor de aluminiu. Potrivit datelor existente la nivelul Ministerului Mediului, in Romania se recicleaza in prezent doar 3 la suta din dozele existente pe piata, iar la gunoi ajung peste 10.000 de tone de aluminiu de inalta puritate. In alte state europene, procentul de recuperare a acestui tip de deseuri variaza intre 40 la suta si 70 la suta.

Initiatorii noului program de colectare selectiva considera ca, prin extinderea lui, „vor disparea metodele incorecte care trimit acest flux de deseuri de ambalaje ori aruncate la intamplare, ori la groapa de gunoi, ori in statii de sortare ce functioneaza sub standarde”, ne-a explicat Mihaela Sofronea, PR Manager Green Group.

In schimbul ambalajelor introduse in aparatele inteligente, o persoana fizica primeste un voucher de valoare egala cu aceea a ambalajelor. Voucherul poate fi folosit pentru a cumpara produse din hypermarket.

Pana acum, la un magazin din Bucuresti, in schimbul unui PET se primea un tichet in valoare de 6 bani. Totusi, in viitor, voucherele nu vor avea aceeasi valoare in toate magazinele. Suma va fi stabilita de fiecare magazin in parte.

Voucherul – instrument de marketing

„Voucherele vor fi un instrument de marketing. Va fi decizia fiecarui magazin daca tichetul va avea valoarea de sase bani, de cinci bani sau de doi lei, sau daca pe baza voucherelor vor acorda preturi promotionale la anumite produse”, ne-a explicat Constantin Damov.

Urmatorul proiect inteligent de colectare selectiva pe care il pregateste Green Group va urmari preluarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Pentru ca programul sa fie cat mai atractiv si sa aiba si un rol in educatia copiilor, deseurile electrice vor fi preluate de un robot denumit „Captain Green”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri