Romania este devotata proiectelor Uniunii Europene si va fi un sustinator fara rezerve al proiectelor europene, a declarat presedintele Traian Basescu, dupa Consiliul de primavara al UE, in cadrul caruia un subiect important a fost pozitia UE in combaterea schimbarilor climatice. Traian Basescu a nominalizat proiectul Nabucco, pe care Romania il sustine consecvent si nu proiecte alternative care vizeaza aceeasi resursa. "Avem avantajul unei dependente mult mai mici decat alte tari care nu au deloc resursa", a declarat presedintele Traian Basescu.
La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Romania are tot interesul sa-si aduca contributia si sa beneficieze de pe urma proiectelor europene, dar pe plan national "trebuie sa continuam proiectele care sa ne dea siguranta", a declarat Calin Popescu Tariceanu. Acesta s-a referit la continuarea programului nuclear, prin construirea celor doua reactoare de la Cernavoda, si la dezvoltarea energiilor regenerabile pentru "o independent energetica cat mai mare".
Concluzia premierului in ce priveste discutiile de la Bruxelles referitoare la combaterea schimbarilor climatice a fost ca "nu s-au obtinut rezultate spectaculoase in privinta unei pozitii comune". "UE incearca sa-si mentina rolul de lider mondial in lupta pentru limitarea efectelor schimbarilor climatice", a declarat Calin Popescu Tariceanu.
"Consiliul European recunoaste ca abordarea schimbarilor climatice reprezinta o chestiune de modelare a valorilor si de schimbare a comportamentului cetatenilor", a declarat Calin Popescu Tariceanu.
Premierul a mai spus ca obiectivele pe care si le-a asumat UE obliga si Romania sa ia masuri active privind poluarea, care nu vor fi intotdeauna usor de inteles sau de acceptat. "Parghiile fiscale reprezinta cea mai eficienta metoda de impunere a acestor masuri", a declarat Calin Popescu Tariceanu.
Presedintele Traian Basescu a abordat, de asemenea, una dintre temele spinioase din pachetul legislativ al UE – biocombustibilii. Acesta a spus ca trebuie analizat in ce masura Romania poate accepta utilizarea terenurilor agricole pentru producerea de biomasa in detrimentul productiei agricole, mentionand ca in Romania se utilizeaza deja suprafete mari pentru biomasa. "Nu am inca o situatie statistica precisa, dar se pare ca Romania importa 80% din alimentele pe care le consuma populatia. Avem o problema in desfasurarea ueni politici agricole care sa genereze productie alimentara, desi suntem una dintre tarile cu cele mai bune conditii pentru agricultura", a declarat Traian Basescu.
La randul sau, ministrul Mediului Attila Korodi a comentat, pentru Green Report, concluziile Consiliului European pe teme climatice. "Este clar ca pachetul pe schimbari climatice propus de Comisia Europeana, chiar daca sunt elemente la care Romania are nevoie de sprijin si de discriminare pozitiva, inseamna pentru noi si o stabilitate mai mare din punct de vedere al resurselor energetice, pentru ca inseamna si eficienta energetica si o aplecare mai profunda pe resurse regenerabile", a declarat ministrul Mediului.
Attila Korodi a declarat ca a reusit, in urma cu doua saptamani, la Consiliul de Mediu de la Bruxelles, sa obtina, "printr-un limbaj birocratic specific Bruxelles-ului", mentinerea pentru tarile central-est europene o compensare mai constructiva din cauza acestui pachet legislative. "Sper ca si in concluziile finale au ramas aceste specificatii", a declarat Attila Korodi.
Ministrul Mediului ne-a mai spus ca nu se astepta la "rezultate spectaculoase" de la acest Consiliu, dar ca spera ca o decizie politica referitoare la o pozitie comuna a UE sa fie luata pana la intalnirea din Polonia de anul acesta din decembrie, iar decizia tehnica sa fie luata pana la intalnirea de la Copenhaga, de anul viitor.