Tinerii ecologisti din Romania planteaza, satenii si jurnalistii stau pe margine, admira si pleaca. Cam asa s-a desfasurat campania de primavara pentru plantarea de copaci, din comuna Valcele, judetul Calarasi, derulata de asociatia neguvrnamentala Viitor Plus, care a luat sfarsit in acest weekend.
Potrivit reprezentantilor Viitor Plus, insa, campania „Adopta un copac” a fost un succes. Cu fondurile stranse pana in prezent si cu voluntarii veniti din randul studentilor (si pe alocuri, din companii sau din comuna), au reusit sa planteze 4 hectare de padure, sperand ca, pana in toamna, sa mai adune o suma de circa 140.000 de euro, pentru inca 35 de hectare de padure.
Cu toate acestea, a ramas gustul amar pe care il lasa lipsa educatiei de mediu in randul copiilor si adultilor, spun tinerii ecologisti. Dupa un mic efort depus in prima parte a ultimei zile de plantare, micii sateni au fost corupti de trendul noii tehnologii, prin care poti trimite o manea de pe un telefon pe altul. Jurnalistii au facut un gest admirabil si au venit sa-si planteze copacii pe care i-au adoptat, intr-un colt special ales, astfel incat pancartele pe care si-au lasat, fiecare, numele, sa poata fi vazute macar cateva ore si din avion. Important este faptul ca, desi dupa pauza de masa, jumatate din populatia venita sa planteze a plecat, prin eforturile indoite, suprafata vizata a fost acoperita cu puieti.
La plantarile din weekend au participat ca voluntari si 50 de angajati ai companiei de curierat DHL, ale caror masini au fost parcate direct in lanul de grau proaspat crescut. „Am raspuns solicitarii Viitor plus de a ne implica in programul foarte ambitios pe care l-au conceput, deoarece judetul Calarasi este unul dintre cele mai slab impadurite 4 judete ale tarii, avand 4% rata de impadurire, comparativ cu 20% media pentru zona de campie. Plantarea celor 450 de puieti pe care i-am achizitionat noi este primul pas spre nasterea unei paduri, care va aduce numeroase beneficii de mediu si economice”, ne-a spus Dana Frati, Quality & Environment manager DHL Romania.
Sistemul donatiei, prin care functioneaza programul „Adopta un copac” este simplu, spun cei de la Viitor Plus: „Pentru fiecare copac se doneaza 35 de lei sau 10 euro, iar companiile sunt invitate in parteneriate pertinente si benefice.” Terenul vizat de acest proiect are o suprafata de 39 de ha si se afla in comuna Valcelele. A doua etapa a campaniei este programata in toamna acestui an.