Romania se angajeaza la Bali pentru o reducere cu 20% pana in 2020 a emisiilor

Romania se angajeaza la Bali pentru o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de pana la 20% fata de nivelul din 1990 pana in 2020, sustinand astfel pozitia Uniunii Europene, lider in demersurile de combatere a schimbarilor climatice, a declarat, pentru Green Report, Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Parlamentul Romaniei.

Tara noastra este una dintre cele 190 de natiuni care participa la conferinta pe teme climatice de la Bali, Indonezia, organizata de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) in vederea demararii negocierilor pentru un acord global post-Kyoto. Dezbaterile au ajuns in punctul culminant al conferintei, in aceasta a doua jumatate a saptamanii fiind programate intalniri la nivel inalt care sa deblocheze negocierile. Cea mai asteptata luare de pozitie este cea a Statelor Unite, care are loc joi. De SUA depinde, de fapt, concluzia conferintei, intrucat este cel mai mare poluator care nu s-a angajat pentru niste obiective de reducere a emisiilor, ne-a declarat Iulian Iancu.

Comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, a declarat, in numele Uniunii Europene, ca UE se angajeaza chiar pentru o reducere cu 30% pana in 2020 daca si alte tari vor urma exemplul. De asemenea, Germania a anuntat un target de 40% in cazul in care si alte natiuni vor face la fel.

Pe langa limitele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, Romania sustine pozitia UE si in ce priveste schemele financiare in vederea furnizarii statelor in curs de dezvoltare cu tehnologii care sa le ajute sa-si reduca emisiile, scheme care trebuie sa faca parte din programe implementate de urgent, a mai declarat presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii.

Romania a participat, la pavilionul Uniunii Europene, la discutii care s-au finalizat cu luarea a 29 de masuri in ce priveste cogenerarea, stocarea dioxidului de carbon, instalatii moderne, tehnologii curate, masuri legislative sau in domeniul cladirilor ecologice, masuri care trebuie implementate in toate statele membre, ne-a relatat Iulian Iancu.

In ce priveste propunerea fostului vicepresedinte american Al Gore, laureat al premiului Nobel pentru pace pentru eforturile sale de combatere a schimbarilor climatice, de incheiere a negocierilor unui acord post-Kyoto mai devreme cu doi ani, reprezentantul Romaniei la Bali ne-a declarat ca acest lucru ar fi dificil de realizat intrucat problema tarilor in curs de dezvoltare este extreme de delicata si trebuie analizata cu atentie.

Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri