Romania, o piata nesigura pentru investitiile in energia eoliana

Legislatia neclara, instabilitatea pietei si lipsa de predictibilitate asupra mecanismelor care sustin proiectele de energie eoliana sunt principalele probleme ale Romaniei in ceea ce priveste dezvoltrarea de proiecte eoliene, au aratat astazi in cadrul primului workshop international din Romania pe tema energiei eoliene, expertii Unicredit Tiriac Bank, transmite corespondentul Green Report la Eforie, Oana Neneciu.

„In sectorul energiei eoliene nu vedem niciun risc major daca va exista o legislatie clara si care sa se implementeze corect. Suntem in discutii cu multi dezvoltatori si pot sa spun ca asteptam cu totii aceasta legislatie”, a declarat Melih Mengu, vicepresedinte Corporate Banking, Unicredit Tiriac Bank.

Desi Romania are un potential important pentru producerea de energie regenerabila, exista mai multe riscuri cu care finantatorii se confrunta. Printre acestea se numara lipsa de experienta in acest domeniu si lipsa unui regim politic, legislativ de incredere.

Potentialul teoretic al Romaniei de productie de energie eoliana este de 23 terawati ora pe an. Pana la sfarsitul anului 2008 erau instalate centrale cu o capacitate totala de 10 megawati. Cele mai importante zone pentru productia de energie eoliana din Romania sunt Dobrogea, cu o densitate de 700 wati pe metru patrat si Moldova, cu o densitate de maximum 500 wati pe metru patrat.

Primul eveniment international pe tema energie eoliene din Romania se desfasoara la Eforie Nord astazi si este organizat de Unicredit Tiriac Bank in parteneriat cu Unicredit Leasing, Cube si Norr Stiefenhofer Lutz. Workshopurile se desfasoara pe trei teme: Finantare, Tehnic si Legal.

Foto: romanialibera.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri