Marian Avram, director executiv al Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea, a declarat ca exista un pericol real de reizbucnire a epidemiei de antrax in Delta Dunarii. "Guvernul a hotarat sa nu mai finanteze vaccinarea animalelor impotriva unor boli infectioase, cum este antraxul. In aceste conditii, medicilor veterinari le va fi foarte greu sa
vacineze numarul foarte mare de animale din Delta. si pana acum, cand vaccinarea era gratuita, proprietarii vacilor, oilor si cailor din Delta refuzau sa le adune in gospodarii sau in taberele de vara pentru a fi vaccinate", a spus Avram.
In Delta localnicii cresc animalele in salbaticia din preajma satelor. Batranii, care predomina in satele din aceasta zona, nu mai au putere sa ingrijeasca animalele si nici nu le pot vinde. Respectivele animale s-au salbaticit. Veterinarii spun ca exista peste 3.000 de cai si peste zece mii de vaci si tauri semisalbatici. Prinderea acestor animale pentru a fi vaccinate este o mare aventura.
Din acest motiv ele raman an de an nevaccinate. In 2000, cand a fost ultima epidemie de antrax in Delta, veterinarii au apelat la vanatori pentru a fi omorate animalele semisalbatice care erau infestate cu antrax, din apropierea satelor Mahmudia si Bestepe. Atunci vanatorii, sub supravegherea veterinarilor, au impuscat mai multe cirezi si astfel s-a limitat extinderea epidemiei de antrax in toata Delta.
Veterinarii mai atrag atentia ca in Delta exista un focar de anemie infectioasa, o boala a calului care se manifesta de mai multe decenii fara sa poata fi eradicata. In plus, animalele semisalbatice aduc pagube considerabile plantatiilor silvice si padurilor declarate monumente ale naturii, cum sunt cele de la Letea si Caraorman.
Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera