Companiile care vor introduce pe piata pungi din plastic vor fi taxate cu 0,2 lei/bucata, din 2009, a anuntat ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi. In acelasi timp, firmele vor fi obligate sa afiseze in loc vizibil pentru public valoarea acestei ecotaxe.
Romania se confrunta cu un consum foarte mare de pungi de plastic, numarul acestora ridicandu-se anual la circa cinci miliarde de bucati. Inmultind acest numar cu taxa stabilita rezulta ca, de fapt, Mediul se va alege cu un miliard de lei numai din pungile de plastic ce intra pe piata.
Conform unui studiu, un roman foloseste aproape zilnic o punga, dar pentru nu mai mult de 20 de minute. Totodata, un procent considerabil din numarul pungilor de plastic utilizate ajunge, conform ministrului, in spatiile verzi, in canalizari, in ape sau pe strada, pentru ca, in Romania, teoria bunelor practici nu se aplica.
Prima tara care a introdus masuri clare de suprataxare este Irlanda, in 2002, masura ce a determinat intr-un singur an de la introducere o scadere de 80% a consumului de pungi de plastic.