Romania libera, Transilvania: Sfantu-Gheorghe, invadat de ciori

Parcul din centrul orasului a devenit sediul unei colonii de zeci de mii de ciori galagioase. Ceasornice enervante, negricioasele inaripate impanzesc cerul de la primele ore ale diminetii si umplu parcul cu croncanitul lor insistent si ascutit. Recent reabilitat, Parcul Central este "decorat" uneori in aceasta perioada cu ciorchini de gainat inghetat, care cum se face putin mai cald emana un puternic miros de cotet de pasari.

Vizitatoarele nu se arata deloc interesate sa paraseasca orasul, ba chiar se simt bine la adapostul arborilor din parc. Prezenta lor nu poate fi insa ignorata de trecatorii prin zona, multi dintre acestia deranjati de mirosul si zgomotul produse de ciori, in timp ce aleile trebuie curatate si mai intens din aceleasi cauze.

Asociatia pentru protectia pasarilor, Rara Avis, s-a gandit la o metoda inedita prin care ciorile ar putea fi alungate din centrul orasului, si anume prin folosirea unor inregistrari audio din care sa se auda tipatul specific de alarma al ciorilor, care le-ar da semnalul de pericol si le-ar determina sa plece.

Despre ciori se spune ca sunt cele mai inteligente din toate speciile de pasari, astfel ca specialistii afirma ca acestea s-ar putea obisnui la un moment dat daca ar fi speriate prin zgomot, insa nu se pot impotrivi semnalelor naturale care le conduc. Presedintele Rara Avis, Laszlo Kelemen, a afirmat ca problema ciorilor trebuie rezolvata, mai ales ca aceasta zona este afectata din punct de vedere estetic si al mirosului de prezenta ciorilor. Kelemen a precizat ca a discutat problema ciorilor si cu city-managerul Csaba Czimbalmos, iar Rara Avis urmeaza sa realizeze studiul amintit in primavara viitoare, pe stoluri mari de ciori.

In urma cu cativa ani, Rara Avis a mai avut o tentativa de a alunga ciorile, prin zgomot, cu ajutorul sirenelor de la pompieri sau salvare, dar in ultima clipa totul a fost anulat si nu a mai fost permisa iesirea acestor masini in strada. Galagia a fost produsa de oamenii adunati in parc, dar nu a avut efectul scontat. "Ceea ce stim, din experienta anilor trecuti, este ca daca vine un frig pleaca, dar acum este cald. Sunt mai multe ciori care stau in oras, vremea este favorabila", a afirmat Kelemen Laszlo.

SOLUTIE

Proiectul gandit de Rara Avis se refera la o demonstratie cu soimi, care ar urma sa fie organizata in primavara la Chichis, unde sunt stoluri mari de ciori, iar pe durata demonstratiei va fi inregistrat sunetul produs de pasarile speriate. "Nu s-a mai cercetat acest lucru si ar fi o metoda foarte buna sa putem pune in parc aceste inregistrari, iar pe langa acestea sa mai aducem si niste soimi sa le sperie", a mai spus Kelemen. Potrivit acestuia, ciorile au inceput sa intre in oras de acum 10 ani, iar in prezent este vorba de aproximativ 20.000 de pasari.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri