Romania libera, Transilvania: Depozit de cianura la Universitatea „Petru Maior”

Universitatea "Petru Maior" din Targu-Mures a preluat in urma cu cativa ani mai multe spatii care au apartinut SC Sumel Masini de Calcul SA Targu-Mures, situate in cartierul Livezeni din Targu-Mures fara a sti ca unul din ele ascunde cantitati importante de substante periculoase. Aceste lucruri au iesit la iveala abia in momentul in care conducerea universitatii, care a dispus amenajarea unor sali de curs in cladirea centrala, a vrut sa valorifice si celelalte imobile aflate intr-o stare avansata de degradare si care i-au fost transmise in proprietate.

Desi au sesizat organele abilitate inca din 2004, reprezentantii Universitatii "Petru Maior" nu au reusit sa rezolve problema, astfel ca la inceputul acestei luni au sesizat Prefectura in legatura cu starea de fapt. Corpul de Control al prefectului a descins zilele trecute la fata locului si a descoperit ca in imobilul care sta sa se darame sunt depozitate 550 de kilograme de cianura de cadmiu, dar si alte substante toxice sau deseuri periculoase, cum ar fi namol galvanic rezultat din dezmembrarea fostului atelier de galvanizare al SC Sumel Masini de Calcul SA Targu-Mures.

 

"Este o situatie absolut de neinteles. A trebuit ca eu sa descopar ca e o adevarata bomba ecologica in Targu-Mures. Corpul de cladire in care este depozitata cantitatea de 550 de kilograme de cianura de cadmiu se afla intr-o stare avansata de degradare, acoperisul si peretii sunt degradati, ploaia patrunde prin acoperis, produce spalari ale deseurilor toxice depozitate in incaperile acesteia si se infiltreaza apoi in pamant", a declarat ieri prefectul de Mures Emil Marius Pascan. El a spus ca cianura de cadmiu este deosebit de periculoasa pentru om. "Duce la deces", a spus Pascan, care a mai adaugat ca paza acestei cladiri nu este asigurata corespunzator si, in consecinta, exista riscul ca cianura sa ajunga chiar in cursurile de apa si sa provoace adevarate catastrofe.

PERICOL

Seful Agentiei de Protectia Mediului Mures, Danut stefanescu, a confirmat la randul sau existenta acelor deseuri, precum si faptul ca acestea sunt deosebit de periculoase. "In apa si daca ajung in organismul uman, sunt letale", a spus stefanescu, potrivit caruia situatia juridica privind proprietarul acestora nu este deocamdata clarificata. stefanescua mai declarat ca masurile imediate care se vor lua vor viza securizarea zonei astfel incat sa fie eliminate riscurile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri