Tone de gunoaie din toata Europa aduse de Dunare au ajuns in Delta Nerei in judetul Caras-Severin, care are statutul de rezervatie naturala. Imaginile sunt dezolante. Pet-urile si ambalajele de tot felul au fost aduse de apele mult crescute din ultima perioada si aruncate pe mal.
Peisajul este colorat. Pe etichete pot fi citite cuvinte din toate limbile tarilor prin care Dunarea trece pana ce intra in Romania la Socol – Bazias. Fiindca situatia se repeta an de an si gunoaiele acopera kilometri de mal in toata Zona Umeda Protejata Balta Nerei, primii care au reactionat au fost membrii unui ONG ce activeaza de peste 15 ani in domeniul protectiei mediului – Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera din Oravita.
Cornel Sturza Popovici, presedintele GEC Nera, spune ca ,,la Bazias si Socol, pe malurile Dunarii si al Nerei, au avut loc intalniri ale echipelor de voluntari din localitatile Moldova Noua, Dalboset, Lapusnicu Mare, Veliko Gradiste, Coronini si Oravita. Am stabilit ca acestea vor activa in lunile iunie – octombrie pentru protejarea mediului in zona de frontiera a microregiunii Dunare – Nera". El a adaugat ca ,,avem colaborari cu organizatii similare din tara vecina, Serbia, si lucrurile merg foarte bine".
Doina Margineanu, membra cu state vechi in organizatie, spune ca ,,am facut si o aplicatie practica de monitorizare a mediului in rezervatia naturala Balta Nerei. Aceasta este poluata major cu deseuri si ambalaje de plastic aduse de apele Dunarii din toata Europa cu ocazia viiturilor din anul trecut si din acest an. Odata cu scaderea nivelului apei in Dunare, de prin tufisuri si lastaris, incep sa apara tot mai multe ambalaje, majoritatea din plastic.
Desi nu este inclusa ca si activitate in proiect, voluntarii GEC Nera din microregiunea Dunare – Nera au realizat cu aceasta ocazie si colectarea unei importante cantitati de ambalaje dar cea mai mare parte a suprafetei rezervatiei Balta Nerei continua sa fie imbacsita de aceste materiale".
Majoritatea pet-urilor si ambalajelor provin totusi din afluentii ce se varsa in Dunare pe teritoriul romanesc, dar printre acestea se pot distinge cu usurinta ambalaje din Austria, Germania, Ungaria si Serbia, deseuri ce sunt aduse de apele fluviului in curgerea lui catre mare.