Romania libera, Transilvania: Certificatul de descarcare arheologica pentru Rosia Montana, anulat

Certificatul de descarcare arheologica cerut de RMGC a fost anulat de instanta. Intreaga procedura pentru autorizarea proiectului minier s-a intors in momentul zero.

Compania Rosia Montana Gold Corporation a pierdut batalia in justitie pentru descarcarea arheologica a suprafetei destinata proiectului minier din Muntii Apuseni. Potrivit unei hotarari a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntata marti, certificatul de descarcare arheologica detinut de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) pentru masivul Carnic, nu este valid.

Decizia Curtii este definitiva si irevocabila si pune capat, astfel, actiunilor in instanta initiate in anul 2004 impotriva validitatii certificatului de descarcare arheologica. "Instanta nu a dispus inca aspectele care tin de motivarea deciziei. Odata ce aceste aspecte vor fi cunoscute, RMGC isi asuma obligatia de a remedia erorile identificate de Curte si sa depuna un raport corespunzator in vederea obtinerii unui nou certificat de descarcare arheologica", arata un comunicat de presa al RMGC.

Ministerul Culturii si Cultelor dat in judecata de Asociatia Alburnus Maior, unul dintre opozantii proiectului minier de la Rosia Montana, imediat dupa eliberarea certificatului de descarcare arheologica de minister. "Cercetarile arheologice si pregatirea documentatiei tehnice in vederea obtinerii certificatului de descarcare arheologica nr. 4 au fost realizate in perioada 2001 – 2004 de o echipa de peste 80 de specialisti in arheologie de renume mondial, reprezentand 23 de organizatii din trei tari diferite. Comisia Nationala pentru Arheologie, formata din 21 de arheologi si istorici romani cu experienta, a revizuit documentatia si a recomandat Ministerului Culturii emiterea certificatului de descarcare arheologica", mai afirma comunicatul.

Reprezentantii organizatiei nonguvernamentale si-au motivat actiunea in instanta prin faptul ca in masivul Carnic se gasesc galerii romane, declarate prin lege patrimoniu de interes national. Legea prevede ca prin eliberarea unui certificat de descarcare de sarcina arheologica este redat circuitului economic un teren asupra caruia era anterior institut un regim de protectie speciala.

Devoltarea proiectului minier din zona Muntilor Apuseni, presupune dinamitarea a patru munti care inconjoara localitatea Rosia Montana, printre care si masivul Carnic, si crearea unui iaz de peste 600 de hectare pentru decantarea sterilului tratat cu cianuri. Exploatarea de aur ar urma sa fie cea mai mare din Europa.

spot_img

Ultimele știri